Amikor egy törés akár gyógyíthat is

2017. február 11., szombat 08:00, frissítve: szombat 21:39

Nem ritka, hogy a kézről készült röntgenfelvételen valamelyik ujjpercben üreges elváltozást találunk. Jól gyógyítható, de azért nem árt az óvatosság!

A kéz ujjainak egyik, gyakran észlelt jóindulatú csontelváltozása az úgynevezett enchondroma, ami a porc eredetű daganatok közé tartozik. Kiderülhet az érintett ujj panaszainak kivizsgálása során, de előfordulhat, hogy más, például törés miatt készített képeken vesszük észre.

Kinézete jellegzetes, általában az ujjpercek, ritkábban a kézközépcsontok egyikén észlelhető az ovális, világosabb csontterület, mely esetenként többrekeszes is lehet. Mellette a csontkéreg elvékonyodik, így könnyen törik. Éppen ezért gyakori, hogy egy ujjtörés hozza felszínre az addig rejtőzködő elváltozást.

Vajon mit kell tenni ilyen esetben, és mennyire jó- vagy rosszindulatú ez a daganat?

A végleges kezelése műtéti, az üreget meg kell nyitni, kikaparni belőle a kóros szövetet, majd a csípőcsontból vett szivacsos csontállománnyal töltjük ki a cisztaszerű elváltozást. Ezután az érintett ujj rögzítése szükséges 3-4 hétig, majd következhet az utókezelés.

Nagy kérdés, hogy ha törés kapcsán vesszük észre ezt az betegséget, akkor is rögtön elvégezzük-e a beavatkozást? Én a törés gyógyulását követően javaslom a műtétet, annál is inkább, mert bizonyos esetekben előfordul, hogy a törés hatására spontán gyógyul a cisztaszerű csontdaganat!

Ha ez mégsem így történik, akkor választott időben kockázatmentesen elvégezhető a csontüreg kikaparása és feltöltése. Az enchondroma a szakirodalom és tapasztalataim szerint legtöbbször az ujjperc patológiás törése kapcsán derül ki, egyéb esetekben az ujj fájdalmas duzzanata, megvastagodása hívhatja fel rá a figyelmet.

Legolvasottabb cikkek