Apró csontok, nagy problémák

A kéztő sérülései, betegségei

2017. június 8., csütörtök 20:38

Az ortopéd-traumatológia egyik csapdás területe a kéztőcsontok sérülésével és szerkezeti eltérésével kapcsolatos.

A kéztő sérüléseire, elváltozásaira is nagyon igaz az a megállapítás, hogy az enyhe tüneteket is komolyan kell venni.

Vegyük sorra a leggyakoribb problémákat! Eleséskor, ha letámasztunk, a csukló gyakran sérül, és lehet, hogy első látásra csak rándulásnak tűnik a dolog. Sokan legyinteni szoktak az ilyesmire, pedig fontos elmenni az ambulanciára, mert kiderülhet például a sajkacsont törése.

Persze gyakori, hogy először nem mutat semmit a röntgen, ilyenkor 10 nap múlva újabb felvételeket készítünk, amin a törés vagy repedés a csontfelszívódás és újraépülés folyamatának köszönhetően már jól észrevehető.

Ha ezt elmulasztjuk, és nem rögzítjük a sajkacsont törését, álízület alakulhat ki, ami komoly panaszokat okoz és műtétet tesz szükségessé. Fontos még megjegyezni, hogy egy ilyen törés átlagos gipszelési ideje vérellátási okok miatt – 12 hét!

Persze a kéztőt a sajkacsonton kívül még több apró csont alkotja, azok is el szoktak törni, de ritkábban, és gyógyhajlamuk jóval kedvezőbb. Nagy erőbehatásra a kéztőcsontok ficamodhatnak is, ebben az esetben elengedhetetlen a mielőbbi, lehetőleg azonnali helyretétel.

Makacs csuklópanaszokat okozhat az is, ha ugyan nincs törés, de az apró csontok közötti szalagok sérülnek, és ezáltal instabillá, „lazává” válik a csukló. Ezt is fontos diagnosztizálni, hogy a szükséges kezelés megtörténhessen. A képalkotó vizsgálatok jól kimutatják a megnövekedett csontok közötti távolságot.

Az is előfordulhat, hogy az elhúzódó csuklópanaszok mögött nincs sérüléses előzmény, a vizsgálatok (RTG, CT, MRI) pedig valamelyik csont szerkezeti eltérését mutatják. Ezek közül a leggyakoribb az os lunatum vagy magyarul holdascsont vérellátási zavar miatt kialakuló lágyulása, mely a végső stádiumban a csont összeroppanásával, összeesésével jár. Ciszta is kialakulhat bármelyik kéztőcsontban, bizonyos esetekben ez is kezelést igényel.

A tanulság tehát az, hogy akár enyhe vagy bizonytalan csukló- és kéztőpanaszok esetén is érdemes szakemberhez fordulni, mert az elhanyagolt esetek ennél a testrésznél különösen sok gondot és szövődményt eredményezhetnek.

Legolvasottabb cikkek