Csomó a könyökön, térden – a nyálkatömlő gyulladásról

2017. november 9., csütörtök 21:00, frissítve: csütörtök 21:18

Sokszor jönnek hozzám pácienseim a könyökön vagy térden nőtt duzzanat miatt. De mi is ez valójában, és hogyan kezeljük?

A könyök hátsó (bursitis olecrani) és a térd elülső (bursitis prepatellaris) felszínén szokott kialakulni a puha tapintatú, folyadékkal telt elváltozás, ami az itt elhelyezkedő nyálkatömlő gyulladása.

Ezekben az anatómiai képződményekben normál esetben is van egy kevés folyadék, ami ha gyulladás alakul ki – például ütődés, megnyomatás vagy akár huzat hatására –, felszaporodik. Jó esetben csak tiszta, savós folyadékról van szó, ilyenkor a bőr normál színű és nem melegebb. Előfordul heveny gyulladás, amikor a bőr vörös, meleg tapintatú, és láz is jelentkezik, a legrosszabb esetben gennyes folyadékkal telik meg a tömlő.

A kezelés a gyulladás fokától és típusától is függ. Enyhébb esetben csak leszívjuk fecskendővel a folyadékot, és rugalmas pólyát helyezünk fel. Ha ezután bizonyos idő múlva visszatelődés alakul ki, újbóli kiürítés és szteroid beadása jön szóba.

Végül, ha állandósul a folyadék felszaporodás, műtétileg kell eltávolítani a gyulladt, megvastagodott falú tömlőt.

Abban az esetben, ha akut, gennyes nyálkatömlő gyulladást észlelünk, műtéti körülmények között szikével kell felnyitni a gyulladt üreget, és kiüríteni belőle a gennyes váladékot. Utóbbi esetben elengedhetetlen antibiotikum adagolása is.

A fentiek alapján azt tanácsolom, érdemes időben jelentkezni az ilyen problémával, mert az időben megkezdett kezeléstől remélhető a leggyorsabb és szövődménymentes gyógyulás!

Legolvasottabb cikkek