Gondoljunk arra, hogy mikor mi leselkedik ránk!

2016. május 18., szerda 20:00

Számos olyan sérülés létezik, amit egy kis odafigyeléssel megúszhatunk, főleg, ha óvatosak vagyunk!

Ha valakit, akár kisebb sérülés is ér, legtöbbször nem is gondol arra, hogy hosszú időre kivonhatja magát a munkából, kedvenc tevékenységeiből. Pedig ha figyelmes lett volna, lehet, hogy mindez elkerülhető.

Csak néhány példa: Konyhai munka, szeletelés, mosogatás közben könnyen elvághatjuk kezünket, ujjainkat. Lehet, hogy a seb csak pár milliméteres, de mivel az ujjakon kis helyen, közel a bőr alatt futnak az inak és idegek, egy pillanat alatt komoly ín- és idegsérülés lehet a következmény.

Ilyenkor műtétre, a sérült ín vagy ideg varratára van szükség, utána pedig a gyógyulás akár több hónapig is tarthat!

Ha kéz- és lábápolás közben megszúrjuk ujjunkat vagy a körömágyat, abból könnyen gennyes gyulladás lehet, amit műtétileg „fel kell vágni”, hogy a váladék kiürüljön. A seb ilyen esetben nem mindig gyógyul könnyen, sokszor csak elhúzódóan tud záródni.

A sportsérülések egy jelentős része ugyancsak megelőzhető, ha elvégezzük a szükséges bemelegítést. Ellenkező esetben rándulás vagy akár izom-, szalag- és ínszakadás történhet tipikus példája ennek az Achilles-ín sérülése.

Mivel az izom- és ínsérülések is hosszú hetekig gyógyulnak, nem beszélve esetleg a szükséges gipszrögzítésről, el lehet képzelni, hogy mekkora kellemetlenséggel jár az ilyesmi. Pedig ha óvatosak vagyunk, és gondolunk a lehetséges sérülésveszélyre, mindezeket könnyen megelőzhetjük.

Ha minden odafigyelés ellenére mégis megtörténik a baj, legyen szó bármilyen sérülésről, a lehető leghamarabb jelentkezzünk szakorvosnál, az ügyeleten.

Mindez azért fontos, mert az elhanyagolt, nem friss, zárt vagy nyílt sérülés lassabban gyógyul, és ilyen esetben jóval nagyobb a szövődményveszély is.

Legolvasottabb cikkek