Klasszis kényszerpihenőn – a lábközépcsonttörésről

2018. március 7., szerda 19:20

A sportsajtó már beszámolt Neymar lábsérüléséről és arról, hogy már meg is műtötték. De essék néhány szó erről a sérülésről orvosi szempontból.

Ilyen törést nemcsak élsportolók, hanem átlagemberek is elszenvedhetnek.

Az I-es lábközépcsont (latinul metatarsus) töréseinél sokszor valamelyik ín tép ki egy darab csontot a lábközépcsontból, általában a közelebbi végén. A törés jól ábrázolható a két irányból készített röntgenfelvételekkel. Törhet a csont közeli vagy távolabbi vége, illetve a középső része.

Az úgynevezett stabil, haránt irányú elmozdulásra nem hajlamos esetekben műtétre nincs szükség, gipszelni kell a végtagot. A ferde törések elcsúszhatnak, ezért műtétileg csavarokkal vagy lemezzel kell rögzíteni őket.

 

A leggyakoribb az V-ös lábközépcsont törése, főleg az úgynevezett bázis területén. Ez akár egy bokarándulás vagy rossz lépés során is létrejöhet úgy, hogy a lábszárról érkező ín leszakít magával egy csontdarabot. A hírek szerint Neymarnak is ilyen sérülése volt.

Elmozdulás esetén műtétet kell végezni, ha a letört darab helyén marad, kezelhető rögzítéssel. Speciális esetekben – például élsportolóknál – az elmozdulás nélküli törés is operálható, ilyenkor műtét után, ha a fémanyag stabilan tartja a csontot, mellőzhető a külső rögzítés, és hamarabb elkezdhető a gyógytorna és a rehabilitáció.

Amennyiben konzervatív módon gyógyítjuk a sérültet, a gipsz eltávolítása után ugyancsak tornakezelés és fizioterápia szükséges, amit képzett szakemberek irányítanak.

A II-es, a III-as és a IV-es lábközépcsontok törései ritkábbak, főként direkt erők hatására következnek be. Diagnosztikájuk megegyezik az I-es és V-ös metatarsusnál leírtakkal, kezelésük többnyire műtét nélküli, csak gipszrögzítésre van szükség.

Minden ilyen esetben fontos a páciens együttműködése, ami optimális esetben lényegesen lerövidítheti a gyógyulás időtartamát.

A lábközépcsonttöréseknél szövődmény (elmozdulás vagy álízület-képződés) ritkán fordul elő. Ha gipszelünk, 4–6 hét a javasolt időtartam, ha műtét történt, a fémeket a megfelelő csontosodás után el szoktuk távolítani.

Legolvasottabb cikkek