Lövés és ficam hárítva – Király Gábor sérüléséről

2016. július 4., hétfő 10:26, frissítve: hétfő 14:22

A belgák elleni meccset nézve volt egy pillanat, amikor megrémültünk, tudja-e folytatni a játékot Király Gábor. Mostanra kiderült, hogy nem alaptalanul aggódtunk, hiszen kapusunk jobb kezének gyűrűsujjával történt valami. Ő helyretette, és védett tovább. De mi történhetett pontosan?

Miután itt legutóbb Fiola Attila sérüléséről írtam, reméltem, hogy a következő témámat már nem a labdarúgó-válogatott tagjai szolgáltatják, de a Magyarország–Belgium mérkőzésen megint történt valami, ezúttal Király Gáborral.

Bár pontosabb információim nincsenek, az esetet a televízióban látva, szakmai tapasztalataimat figyelembe véve és kapusunk nyilatkozatát olvasva valószínű, hogy a sérült ujj közép- és alapperce közötti ízületét az ujjhoz nagy erővel csapódó labda kificamította, amit a játékos saját elmondása szerint önmaga helyrehúzott, és így védte végig a mérkőzést.

Az ilyen ficamoknál szerencsés esetben csak a szalagok, az ízületi tok sérül, de elég gyakori, hogy a középső ujjperc alsó végéből a ficamodáskor egy kis darab letörik.

Enyhébb esetekben a helyreigazított ízület a helyén marad, de súlyosabb sérülésnél vagy nagyobb csontdarab elmozdult törésénél az is előfordulhat, hogy az ízületet alkotó csontok spontán újraficamodnak.

Miután tisztázódott, hogy mekkora a baj, az is rögtön eldől, hogy mi a teendő. Lehet, hogy elegendő a sérült ízület rögzítése, sínezése – vélhetőleg Király Gábor esetében is ez a helyzet –, és jegelés, kímélet szükséges még.

Ha a csontok nem maradnak a helyükön, vagy a törés nagyon elmozdult, akkor műtétre, a szalagok varratára és az elmozdult csont visszarögzítésére van szükség – például dróttűzéssel.

Töréses ficamnál az ízületi felszín is érintett, ezért óriási jelentősége van az eredeti helyzet visszaállításának. Ha ez nem történik meg, a csontvégeken lévő finom, sima porcrétegek egyenetlenné válnak, elkopnak, aminek késői következménye, hogy a sérült ujj mozgása beszűkül, és egyre fájdalmasabbá válik.

A rögzítés az operáció után is elengedhetetlen, hiszen a lágy részek és a csontok gyógyulásához is hosszabb idő – általában 4–6 hét – kell. Sportolóknál még további néhány hétig átmeneti védelem ajánlott – edzés, mérkőzés idejére – valamilyen egyedi sínnel, hogy a rásérülést megelőzzük!

Ahogy Király Gábort ismerjük, ő hamarosan újra a kapuban áll majd – reméljük, még a válogatottban is!

Legolvasottabb cikkek