Mi okozhat deformitást a kézen?

2017. március 8., szerda 10:00, frissítve: szerda 11:35

A kézen kialakuló kisebb-nagyobb csomóknak számos oka lehet, de hogy mi, az legtöbbször csak a rendelőben derül ki.

Gyakran jönnek páciensek ortopédiai rendelésemre a kezükön lévő duzzanatok, csomók miatt. Hogy az észlelt elváltozás milyen eredetű, azt már ránézésre és tapintásra is sejteni lehet, de elengedhetetlen, hogy egy röntgenfelvételt is készítsünk a kézről, ujjról.

Leggyakrabban az úgynevezett ganglionnal találkozunk, ami egy ínhüvelyből vagy ízületből kitüremkedő sűrű folyadékkal telt ciszta. Leginkább a csukló két oldalán vagy az ujjak tövében képződik, de máshol is előfordulhat. Kezelése általában műtéti, ritka, hogy magától visszafejlődne.

Lehetnek a kézen zsír vagy kötőszövet eredetű csomók is, melyek bárhol megjelenhetnek. Ezekre még inkább igaz, hogy csak a szike oldja meg a problémát, tömör belső szerkezetük – a ganglionnal ellentétben – nem teszi lehetővé a felszívódást.

Egy korábban a bőr alá került idegen test, például szálka, tűdarab, tüske körül is kialakulhat hasonló elváltozás, melyet idegentest granulomának nevezünk.

Bármelyikről legyen is szó, a műtét után az eltávolított szövetdarabot mikroszkópos szövettani vizsgálatra küldjük, hogy pontos eredetét megtudjuk. Hatványozott jelentősége van ennek akkor, ha felmerül a kialakult duzzanat, vagy más szóval daganat esetleges rosszindulatúsága.

Csomót, sőt csomókat más is okozhat a kézen és az ujjakon. Ebben az esetben az úgynevezett kis ízületek kopása miatt alakul ki felrakódás az ízületek peremén, ami körkörös megvastagodáshoz, göb képződéshez vezet, amivel esetenként ganglionképződés is együtt járhat. Ezek a meszes göbök sajnos nem távolíthatók el, kezelésük, ha szükséges, csak gyógyszeres és fizikoterápiás fájdalomcsillapításban merül ki.

Kezdetben az ízületi kopáshoz hasonló tüneteket okoz a reumás ízületi gyulladás is, melynek kezelése komplex és elsősorban a reumatológia tárgykörébe tartozik.

A fentiekből is látszik, hogy nem árt időben orvoshoz fordulni, ha a kézen valamilyen duzzanat keletkezik!

Legolvasottabb cikkek