Nem csak egyszer szakadhat – Miklós Edit sérüléséről

2018. január 23., kedd 10:00

Nagyon drukkoltunk Miklós Editnek, hogy kétoldali térdsérülése után sikeres legyen a visszatérése, és ott lehessen a téli olimpián. Úgy tűnt, hogy sikerülni fog, de a jobb térdében ismét elszakadt a keresztszalag.

Sajnos – Miklós Edit esete is jól példázza – gyakori sérülésről van szó. Megkülönböztetünk friss (nála erről volt szó), vagy már idősült elülső keresztszalag-szakadást, ennek megfelelően természetesen változhat a kezelés.

Akut esetben fájdalom, mozgáskorlátozottság, duzzanat (kóros mennyiségű folyadék az ízületben), helyi nyomásérzékenység, kóros lazaság, kimozdulásérzés jelentkezik.

Enyhébb, részleges sérülésnél szóba jön a konzervatív kezelés, teljes szakadásnál viszont – különösen élsportolóknál – műtét szükséges.

Ha a sérülés nem friss – ilyenkor főleg lazaságérzést panaszol a sérült –, szintén helyre kell állítani a térd stabilitását. Ez azért fontos, hogy megelőzzük a másodlagos ízületi károsodásokat.

A sérülés túlnyújtás, kifelé csavarodás, kifelé feszülés következtében következik be. A síelők típusos sérülése ez, de bármely más sportágban, például labdarúgóknál is előfordulhat.

10-20 perccel a sérülés után duzzanat jelentkezik (ízületi vérömleny), 20-30 fokos hajlított kímélő kényszertartás alakul ki, mivel a fájdalom ebben a helyzetben a legkisebb.

A hátsó keresztszalag szakadása lényegesen ritkább, az aránya egy a százhoz. Motorsportoknál, küzdősportoknál fordulhat elő, a panaszok, illetve a kezelés gyakorlatilag az előbbivel megegyező. 

A műtéti ellátás régebben az adott szalag közvetlen varratából állt, ma már eleve pótlás ajánlott, és az is főként artroszkópos technikával történik. A pótlásra legtöbb helyen a térdkalácsínból vett „csont-ín-csont” egységet használják.

A sérülés utáni utókezelés főbb szempontjai a következők: 1. Növelni kell a térd ellenálló képességét az előre és csavaró irányba ható erőkkel szemben. 2. Lehetőleg el kell kerülni azokat a mozgásokat, melyeknél az elülső/hátsó keresztszalag fokozott feszülésnek van kitéve.

A teljes mozgásterjedelmet csak fokozatosan, 5-6 hét alatt szabad elérni, külső rögzítő (brace) viselése mellett. Ugyancsak hetek kellenek a teljestestsúly-terhelés megvalósításához, addig a részterhelés idejére mankót használ a sérült.

Összefoglalva: jó combizomzattal a hétköznapi élet ép keresztszalag nélkül is elképzelhető, de sportoláshoz – főként az élsportban – a fokozott terhelés miatt szükség van a teljes stabilitásra.

Reméljük, hogy a mostani műtét után is sikeres lesz Miklós Edit rehabilitációja, és újra szurkolhatunk neki a pálya mellett vagy a televízió képernyője előtt!

Legolvasottabb cikkek