Előzzük meg a kerékpáros baleseteket!

2016. július 16., szombat 08:00

Most, nyáron nemcsak a strandolásnak van szezonja, hanem a kerékpározásnak is. Éppen ezért, mielőtt nyeregbe pattannánk, nem árt átgondolni, hogy milyen sérülésveszélyeket rejt magába ez a sport!

Először is a legfontosabb: A kerékpárt csak rendeltetésszerűen használjuk, ne bravúroskodjunk, mert az megbosszulhatja magát!

Persze akkor is érhet valakit bringás baleset, ha óvatosan közlekedik. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés, talán legfontosabb a sisak, de bizonyos esetekben nem árt a könyök- és térdvédő sem.

Több évtizedes baleseti sebészeti tapasztalataim szerint a leggyakoribb kerékpáros sérülések közé tartozik a koponya zúzódása, súlyosabb esetben az agyrázkódás és az agyzúzódás, koponyaűri bevérzés. Ezek kezelése az egyszerű kórházi megfigyeléstől és fájdalomcsillapítástól a komoly műtétig terjedhet.

Ugyancsak sokszor érkezik a baleseti ügyeletre a kerékpáros sérült kulcscsonttöréssel vagy a kulcscsont és a lapocka közötti szalag szakadásával. Jobb esetben rögzítőkötéssel megúszható az ilyen sérülés, de elég gyakran van szükség operációra.

A csukló- és alkartörés is nagy számban fordul elő a bringásoknál, és persze azért alsó végtagi törések lehetőségével is számolni kell. Belső, hasi és mellkasi sérülések is fenyegetnek, ha a kormány vagy más alkatrész sérti az érintett területeket.

Az eddig felsorolt sérülésfajtákat akkor is elszenvedheti a kerékpáros, ha csak „egyszerűen” felbukik, de mindezek jóval súlyosabbak lehetnek, ha a bringást egy kisebb vagy nagyobb jármű, autó vagy kamion üti el.

Egy apró figyelmetlenség vagy meggondolatlanság akár végzetes következményekkel is járhat, ezért nem árt még egyszer hangsúlyozni: Legyen nagyon óvatos és előrelátó, aki bringázni szeretne, mert akkor a sérülések nyomai helyett tényleg csak a kellemes élmények maradnak meg nyári emléknek!

Legolvasottabb cikkek