Ortopédia vagy baleseti sebészet?

2016. november 16., szerda 08:10

Bár rokon szakmákról van szó, nem mindegy, hogy mikor melyik szakrendelést választjuk. A szakszerű és leggyorsabb ellátást csak az összes szükséges tárgyi és személyi feltételt birtokló szakember tudja nyújtani.

Praxisomban sokszor előfordult már, hogy nem sérülés eredetű panaszokkal baleseti sebészeten, rándulással, húzódással pedig az ortopédián jelentkeztek páciensek.

Enyhébb esetekben ez csak kisebb gondot okoz, a betegséget el is tudjuk látni, de máskor a téves betegút a kivizsgálás és a további teendők nehezítettségét, valamint a más típusú feladatokra felkészült rendelés előjegyzési, betegérkezési rendszerének felborulását okozhatja.

Mindezek illusztrációjaként megosztanék a kedves olvasóval egy közelmúltbeli esetet. Épp az egyik ortopédiai rendelésen dolgoztam, ahová a következő időpontra megérkezett egy fiatal férfi.

Az előzmények kikérdezése közben derült ki, hogy nem lúdtalp, pattanó ujj vagy hasonló miatt jött, hanem két napja kerékpárral nagy sebességgel elesett, megütve közben a csípőjét és a hasát. Egyértelmű volt, hogy nem ortopédiai, hanem baleseti, ráadásul sürgősségi esetről van szó.

Páciensünk, elmondása szerint „csak egy röntgenfelvételt akart”, hogy megtudja, van-e törése, és már ment is volna tovább. Ez persze nem ilyen egyszerű.

Egy efféle sérülésnél ugyanis az orvosi vizsgálat után valóban röntgennek kell következnie, hiszen az észlelt horzsolás mögött lehet például csípőlapáttörés is, de a hasi zúzódás miatt sürgős ultrahang vizsgálat is elengedhetetlen, hogy a belső sérüléseket, például a lép vagy a máj szakadását, repedését kizárjuk.

Ez így együtt abszolút sürgősségi feladat, ráadásul felmerülhet a kórházi megfigyelés szükségessége is, illetve ha belső szerv sérült, még azonnali műtét is indokolt lehet. A fiatalembert természetesen szakszerűen megvizsgáltam, majd gondoskodtunk a sürgősségi ambulanciára való azonnali eljutásáról.

Ő persze csak könnyíteni akarta a helyzetét, nem akart hosszasan várakozni a baleseti sebészet sérültekkel teli várótermében, de időt és bosszúságot takarított volna meg, ha egyből a megfelelő helyen jelentkezik.

A tanulság tehát, hogy sérüléssel mindig a baleseti sebészetre menjünk, ha pedig nagy erejű, illetve közlekedési baleset történt, ráadásul felmerül a belső sérülés lehetősége is, akkor haladéktalanul a sürgősségi ambulanciát kell célba venni, ahol az összes diagnosztikai eszköz azonnal a szakemberek rendelkezésére áll.

Persze a fentiek fényében az is könnyen elképzelhető, hogy a sok enyhébb és súlyosabb sérülttel foglalkozó baleseti sebésznek is indokolatlan pluszfeladatot jelent egy nem sürgős, mozgásszervi problémával jelentkező páciens az ügyeleten, ezért ilyen panaszokkal – előjegyzés alapján – az ortopédiát keressük fel.

Legolvasottabb cikkek