Pályán maradni - Fiola Attila bokasérüléséről

2016. június 18., szombat 12:32

Bernd Storck tájékoztatása szerint Fiola Attilának kettős részleges bokaszalag-szakadása van, így Izland és Portugália ellen nem játszhat. De vajon ott lehet-e – ha továbbjutunk a csoportból – a kieséses szakaszban?

A magyar labdarúgó-válogatott jobbhátvédje az Ausztria elleni EB-csoportmérkőzésen szenvedett bal oldali bokasérülést, ami az ismétlésben ijesztő képet mutatott. Látva, hogy Fiola bokája befelé fordult alá, ilyen sérülésnél a külső szalagok feszülnek túl, rosszabb esetben szakadnak el.

A külső szalagrendszer három részből áll, az ugrócsont és a szárkapocscsont között egy elülső és egy hátsó szalag biztosítja a stabilitást, és van még egy, a sarokcsont és a szárkapocscsont között feszülő szalag.

Arról nincsenek pontos információink, hogy Attilának melyik két szalagja sérült, de a tapasztalatok alapján valószínűleg az előbbi kettő. Ilyenkor fájdalom, duzzanat, bevérzés jelentkezik a külső bokatájon, általában a terhelés és a járás is nehezített, fájdalmas. Ehhez képest játékosunk hősiesen küzdött, hiszen a sérülés után még visszatért a pályára.

A részleges szakadás egyébként azt jelenti, hogy a sérült szalag folytonossága megtartott, de rostjainak bizonyos hányada mégis elszakad. A kezelés a sérülés mértékétől függ, enyhe esetben rugalmas pólyázás, jegelés, bokarögzítő viselése és fizioterápia javasolt, a sérült a rögzítőben mindvégig járhat, egy-két hét után pedig akár újra sportolhat.

Bernd Storck nyilatkozata – nyilván az orvosi stáb véleményére hagyatkozva – azt sejteti, hogy Fiola Attila sérülése szerencsére ebbe a csoportba tartozik. Ha nem így lenne, súlyosabb esetben már átmeneti tehermentesítés is szükséges volna, a legkomolyabb szalagszakadáskor pedig – bár választható a konzervatív kezelés is – elsősorban műtéti szalagvarratot ajánlatos végezni, főleg élsportolóknál.

A legfrissebb információk mindenesetre adnak némi reményt arra, hogy a gondos orvosi és fizioterápiás kezeléseknek köszönhetően láthatjuk még az Eb-n Fiola Attilát a válogatottban pályára lépni. Ehhez persze még az is szükséges, amiben mindannyian bízunk, hogy a csoportból továbbjutunk.

Legolvasottabb cikkek