Sérülés, kopás vagy túlterhelés?

2016. augusztus 20., szombat 12:45, frissítve: szombat 12:47

Gyakori panasz az ortopéd rendelésen valamelyik, esetleg mindkét váll fájdalma. Számos oka lehet ennek, az egyszerű rándulástól a komoly szerkezeti károsodásig.

A vállpanaszok mögött sérülés, túlterhelés vagy kopás állhat, a vizsgálat és a képalkotó eljárások (röntgen, MR, CT) mutatják meg, hogy miről van szó.

Abból a szempontból is bonyolult a helyzet, hogy a válltájon jelentkező fájdalmakat vagy mozgáskiesést a válltájék több része, a felkarcsont és a lapocka közötti vagy a kulcscsont és a lapocka közötti ízület sérülése, kopása, túlterhelése, illetve a vállat beborító izomköpeny károsodása, sérülése, szakadása, esetleg az izom alatt elhelyezkedő nyálkatömlő gyulladása is okozhatja.

Ez is azt mutatja, hogy a „váll” egy összetett tesztrész, melynek, ha egysége megbomlik, az kellemetlen panaszok okozója lehet. Nézzük a leggyakoribb problémákat:

A felkarcsont és a lapocka közötti ízület, ha sérül, lehet szó rándulásról, ficamról, szalagszakadásról vagy törésről. Ugyanez érvényes a kulcscsont és a lapocka közötti szoros ízületre is. Mindkét ízületben kialakulhat ízületi kopás, a porc elvékonyodása, ami előbb enyhébb, később komolyabb fájdalmakkal jár.

Ha a váll körül lévő, úgynevezett „rotátor” izomcsoport szakad vagy használódik el, ott a fájdalom mellett jellegzetes tünet a mozgásbeszűkülés, a kar vízszintes fölé történő aktív emelésének képtelensége.

Említettem még a nyálkatömlő gyulladást, ami ugyancsak heves fájdalmakat okoz, és ez is sokszor mozgáselmaradással jár. Előfordul, hogy a gyulladt tömlőben már meszesedés is kialakult, ami a röntgenfelvételen jól látható.

Miután a kivizsgálás megmutatta, hogy melyik probléma okozza a páciens fájdalmait, indulhat a megfelelő kezelés, ami lehet gyógyszeres (non-szteroid), fizikoterápiás, más néven konzervatív, vagy, ha ez nem képes megoldani a helyzetet, akkor műtéti megoldás szükséges. Utóbbit szükség esetén sürgősséggel vagy választott időben, tervezetten végezzük.

Érdemes tehát a vállpanaszokkal időben felkeresni a szakrendelést, mert az elhanyagolt sérülések és gyulladások mindig lassabban és nehezebben gyógyulnak!

Legolvasottabb cikkek