Szorít a cipő

Sarkantyú a saroktájon

2017. február 19., vasárnap 08:00, frissítve: vasárnap 11:11

Kellemetlen panaszt okoz a sarok hátsó részén kialakuló duzzanat, amely lehet csontos vagy kötőszöveti eredetű is.

Elhelyezkedése alapján a köznyelv sarkantyúnak hívja a sarkon kialakuló elváltozást, amellyel gyakran jelentkeznek a páciensek az ortopédiai szakrendelésen. Tapintással és röntgenfelvétellel lehet kideríteni, hogy csontos vagy lágyrészeredetű-e a duzzanat, és ettől függ az is, hogy milyen kezelési lehetőségek közül választhatunk. Persze mielőtt még szó esne a terápiáról, jogosan merül fel a kérdés: mitől lesz valakinek ilyen sarkantyúja?

Okozhatja az Achilles-ín tapadása körüli túlterheléses gyulladás, amelynek enyhébb formájában még csak a bőr alatti kötőszövet vastagszik meg, de elhúzódó, idült esetben a gyulladás hatására elmeszesedés alakul ki, amely már a röntgenfelvételen is jól látható.

Állhat a saroktáji duzzanat hátterében megnyomatás is, amit akár cipő is okozhat, de volt már kajakversenyző páciensem, akinek a hajóban a lábtámasz okozott mindkét sarkán műtétet igénylő csomót.

A kezelés persze nem mindig sebészi, enyhébb esetekben fizikoterápiával, ultrahangkezeléssel és gyulladáscsökkentő gyógyszerrel is megfelelő eredményt érhetünk el.

Ha ezek mégsem segítenek, akkor valóban a szike után nyúl az ortopédszakorvos: a lágyrészeredetű és a csontos sarkantyú egy kisebb műtéttel egyaránt eltávolítható, csak a hozzávaló műszerkészlet különbözik egy kicsit.

A beavatkozás után viszonylag gyors a felépülés, de – mivel az Achilles-ín tapadásának környékén dolgoztunk – mindenképpen ajánlatos átmenetileg a kímélet és a nagyobb terhelés mellőzése!

Legolvasottabb cikkek