Uborka, paradicsom vagy borogatás és kenegetés?

2016. május 28., szombat 08:00, frissítve: szombat 11:32

A legjobb, leggyorsabb gyógyulás elsősorban a szakellátástól remélhető, mégis mindig vannak, akik házilagos gyógymódot, praktikát keresnek.

Rendeléseimen gyakran találkozom azzal, hogy pácienseim a legkülönfélébb praktikákkal igyekeznek gyógyítani sérült, gyulladt, fájó testrészeiket. Gyulladt ujjra paradicsomot vagy uborkát tesznek, pedig ez nem segít, sőt feláztatja a bőrt, és súlyosbíthatja a helyzetet.

Ha valamilyen oknál fogva az ujj duzzanatát, pirosságát észleljük, maximum fertőtlenítsük le és jegeljük, de leginkább mielőbb forduljunk szakorvoshoz, ahol vagy továbbra is gyulladáscsökkentő kezelés és sebkötözés következik, vagy ha már előrehaladott a folyamat, akkor sebészileg fel fogják nyitni.

Az ízületi és végtagsérüléseknél semmiképpen nem hasznos az ecetes borogatás, mert nem tesz jót a bőrnek. Ha már borogatjuk a bokánkat vagy a csuklónkat, akkor elég a sima vizes borogatás, de még inkább hatékony a jegelés jégzselével.

Persze itt is fontos a szakorvosi vizsgálat, hogy a pontos diagnózis kiderüljön. Az, hogy a csuklóját, a bokáját mozgatni tudja a páciens, még nem jelenti azt, hogy nincs törés vagy szalagszakadás! Alattomos sérülés például a kéz, illetve a csukló sajkacsonttörése, amely néha csak később, egy ismételt röntgenvizsgálat során derül ki.

A nyílt sebet nem szabad hintőporozni vagy bekenni krémmel, otthon legfeljebb fertőtlenítést végezzünk, és steril fedőkötést tegyünk rá.

A szúrt, vágott, metszett, esetleg lőtt sebek ellátása abszolút szakorvosi feladat, és persze nem szabad elfeledkezni a tetanuszbetegség elleni megelőző védőoltásról sem. Attól, hogy a sérülés nem túl nagy, ez utóbbi óvintézkedés még nem hagyható el!

Sokan az ínhüvelygyulladást, a pattanó ujjat is házilag, kenegetéssel szeretnék kezelni, pedig ehhez nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentés vagy végső esetben műtét szükséges.

Ajánlatos tehát a kisebbnek tűnő problémákkal is az ortopédiai vagy a traumatológiai ambulancián jelentkezni, mert így remélhető a lehető leggyorsabb gyógyulás.

Legolvasottabb cikkek