Vegyük mindig komolyan a fejsérülést

2017. május 16., kedd 07:00, frissítve: kedd 16:29

Itt a tavasz és a jó idő, a bringások és motorosok boldogan suhannak az utakon. Azért nem árt arra is gondolni, hogy egy esetleges bukásból nagyobb baj is lehet!

A sürgősségi, baleseti sebészeti ambulanciákon gyakori a fejsérüléssel érkező páciens, és az ilyen baleseteknek jelentős része a kerékpárosokat és motorosokat érinti.

Szerencsésebb esetben csak a koponya zúzódásáról, esetleg a fejbőr zúzott, repesztett sebéről van szó, de ha komolyabb a sérülés, akkor a koponyacsonttörés, agyrázkódás, vagy az agyszövet zúzódása is lehet a bukás következménye, utóbbiak már idegrendszeri eltéréssel járnak.

Mint mindig, ebben az esetben is legfontosabb a megelőzés: fejvédő sisak használata, és persze a „normális” közlekedés, azaz tartózkodjon mindenki a száguldástól, és igyekezzen elkerülni a veszélyhelyzeteket, mert nem éri meg kockáztatni!

Ha mégis megtörténik a baj, mielőbb el kell jutni a sürgősségi ambulanciára, ahol a megfelelő vizsgálatokkal kiderítik, hogy mennyire komoly a sérülés. Ha csak a fejbőr repedt fel, de törés és idegrendszeri tünetek nincsenek, a sebellátás után akár haza is távozhat a sérült.

Ha koponyatörés, agyrázkódás, agyzúzódás, vagy koponyaűri vérzés a diagnózis, már nem kerülhető el a kórházi felvétel, és a sérüléstől függ a szükséges kezelés.

Enyhébb esetben, mint például egy agyrázkódás, ez csak pár napos megfigyelést és gyógyszereket jelent, de súlyosabb sérülésnél már intenzív osztályos terápia, a koponyában kialakult vérzés esetén pedig műtét is (a keletkezett vérömleny lebocsátása) indokolt.

A kivizsgálásban és ellátásban baleseti sebész, ideggyógyász, idegsebész és intenzív terápiás orvos közösen vesz részt, a gyógyulási esélyeket a fejet ért sérülés nagysága jelentősen meghatározza.

Remélem, a fentiekből kiderült: fejsérülés esetén nem szabad könnyelműsködni, mondván, majd elmúlik a szédülés, hányinger vagy a fejfájás. Hirtelen következhet be ugyanis olyan gyors állapotromlás, ami – ha a sérült például egyedül van, és nem tud már segítséget kérni – akár végzetes is lehet!

Legyünk tehát óvatosak, élvezzük a friss levegőt, de igyekezzünk úgy kerékpározni, motorozni, hogy a végállomás ne a kórház legyen!

Legolvasottabb cikkek