5 építész Ybl nyomdokain

Archír

Őrfi József

2013. március 17., vasárnap 20:30, frissítve: szombat 10:43

Egyéni építész alkotó tevékenységért évente legfeljebb öt Ybl-díj adományozható. Idén is kiosztották az összest, nézzük, kik kapták.

Csütörtökön osztották ki a különféle állami díjakat, ami jó időzítés volt, mert a hótól még minden érintett oda tudott érni időre. Az Ybl Miklós-díjat a Belügyminisztérium márványaulájában lehetett átvenni, ami felveti a kérdést, mit keres egy alkotóművészeti ág ezen a helyen? Bízom benne, hogy lesz még egyszer Magyarországon olyan erős az építész lobbi, hogy saját minisztériumot járjon ki magának, mint a régi szép ország-építő időkben.

Fotó: perika, forrás: építészfórum
Fotó: perika, forrás: építészfórum

 

A rövid kitérő után nézzük inkább, kikre esett idén a választás. A névsor elég vegyes, van köztük fiatal, hazai körülmények között akár még sztárépítésznek is nevezhető megkérdőjelezhetetlen tehetség, apja nyomdokain járó tervező-kutató-tanár, a köz számára ismeretlen, lelkiismeretes Makovecz-tanítvány, építészeti grafika oktató és építészettörténész is. A rövid definíciók látszólag ellentmondásban vannak az Ybl-díj kritériumával – a díj kiemelkedő egyéni építészeti alkotó tevékenység elismeréséül adományozható – de a hazai, szinte halott építész szakmában nehéz kemény praxisban megedződött, kiemelkedő alkotókat találni.

A fenti állítás alól Ferencz Marcel talán az egyetlen igazi kivétel. Fiatal építészeti kora ellenére tervez, oktat, volt Velencei Biennálé-kurátor is. Saját formakincse van, ami a mai fiatalok közül rajta kívül nagyon kevesekről mondható el. Munkái mögött tetten érhető a művelt, kritikus szellem, amihez ihlet, eredetiség és komoly szakmai tudás is társul.

Ferencz Marcel: Hun Fürdő a Bodrogzugban. Ez az épület biztosan műemlék lesz egyszer. Forrás: építészfórum. (A linken további munkái is elérhetőek)
Ferencz Marcel: Hun Fürdő a Bodrogzugban. Ez az épület biztosan műemlék lesz egyszer. Forrás: Építészfórum. (A linken további munkái is elérhetőek)

 

Bachmann Bálint Bachmann Zoltán fia, így szinte magától értetődően a pécsi építészképzés egyik meghatározó alakja, speciális építész szakterületek kutatója, a tavalyi Velencei Biennálén szintén kurátor volt. Legismertebb, édesapjával és többekkel közösen jegyzett terve a Pécsi Tudományegyetem új innovációs és kutatóközpontja.

Pécs, Science Building. Forrás: építészfórum
Pécs, Science Building. Forrás: építészfórum


Kravár Ágnes a Makovecz mester fémjelezte Makona irodában dolgozott sokáig, majd egy társával saját irodát nyitott. Makovecz Imre szemléletét és iskoláját képviseli a munkáival, e sorok írójának is volt szerencséje nála dolgozni és tanulni. Az organikus iskola sajátos szempontrendszere alapján.nagy figyelemmel és szeretettel hozta létre munkáit.

Organikus társasház az angyal utcában. Tervező: Kravár Ágnes. Forrás: építészfórum
Organikus társasház az Angyal utcában. Tervező: Kravár Ágnes. Forrás: építészfórum


Molnár Csaba a BME rajzi és formaismereti tanszékének egyetemi docense, a díjat elsősorban a grafikai oktatásért és a fertődi Esterházy-kastély külső udvari homlokzatának teljes rekonstrukciójáért, felújításáért ítélték oda neki.

Sisa Béla építésztörténész, nyugalmazott építész, a díjat többek között „a népi építészet értékeinek megőrzéséért, fennmaradásáért végzett sok évtizedes áldozatos munkájáért” kapta.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.