A 32. hét

C.L.

2012. január 21., szombat 13:18

Mostantól gyakoribbá válhatnak az úgynevezett Braxton-Hicks összehúzódások és elkezdhet szivárogni az előtej. Egyre gyakrabban kell meglátogatnod az orvosodat és egyre gyakrabban gondolsz a szülésre is. Ha még nem tetted meg, itt az ideje összeállítani a kórházi csomagot!

A harmadik trimeszter eme időszaka még nyugodalmasnak ígérkezik, ezért – ha tehetjük – pihenjük ki magunkat előre, mert nemsokára felpörögnek az események. Sokaknál mostanra fokozódnak a kellemetlen tünetek, a 32. héten már a jóslófájások is gyakorivá válnak. A melleidből szivárogni kezdhet az előtej, és sok kismamának okoz gondot ebben az utolsó időszakban az állás, az utazás, mivel a lábak vizesedése egyre erősödik. Az alvási nehézségek és a nyugtalanság is gyakoribb, hiszen egyre többet gondolsz a szülésre. A jó hír, hogy ha a babád lejjebb kerül, kevésbé nyomja majd a belső szerveket és könnyebb lesz a légzés is.

A pici már 1.8 kg és 43 cm hosszú, akkora, mint egy szép nagy sárgadinnye és teljesen úgy viselkedik, mint a születése után fog: tudja szabályozni a testhőmérsékletét, figyeli a körülötte zajló dolgokat, nyel, csuklik, nézeget, próbálgatja a légzést és a pisilést. Most már egészen elképesztő dolgokra képes odabenn, ne csodálkozz, ha a talpacskájával vagy a könyökével a bordáid között gyakorlatozik, és akkor se lepődj meg, ha mindezt éjszaka teszi. Ennek nemsokára vége, ugyanis a kicsi lassan felveszi a születési pozíciót fejjel a méhszáj felé. Amúgy lassan nem sok helye marad gyakorlatozni, mivel az elkövetkezendő időkben meg is duplázhatja a súlyát.

Ezen a héten kerül sor a harmadik ultrahangos vizsgálatra, ahol a magzat fejlődését, növekedését figyelik és a méhlepény állapotát, a magzatvíz mennyiségét is ellenőrzik (amely ekkorra már eléri az egy literes mennyiséget). Mivel ebben az időszakban is kockázatos a koraszülés, vigyázz magadra: kerüld a stresszt, a sok álldogálást és a nehéz tárgyak cipelését. Ha zavar az előtej, vegyél a melltartódba betétet, a baba mozgásának kellemetlen mellékhatásait pedig pozícióváltással, sétával, hideg itallal egy-egy időre megfékezheted.  A húgyúti fertőzések elkerülését segítendő érdemes napi 1,5-2 liter folyadékot innunk. És ha még nem tettük, lassan itt az ideje a kórházi csomag összeállításának, és a baba ellátáshoz szükséges eszközök beszerzésének.

Forrás: Családháló

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.