„A magyarázat tulajdonképpen annyi, hogy szép”

Archír

2013. március 13., szerda 19:45, frissítve: szerda 19:52

Nem szorul reklámra, nem is ezért írok róla, de érdemes tudni az ÉK Egyesületről: fiatal építészeknek segítenek külföldi szakmai tapasztalatokat szerezni. A hazatérők kiállításon számolnak be az élményeikről, idén éppen most tekinthető meg a harmadik ilyen a FUGA-ban.

Évente 15-20 fiatal építész számára jelent lehetőséget a Tempus Közalapítvány által támogatott program, amit az ÉK szervez, idén már negyedszer. Első évben  – ismertségük híján – éppen annyi jelentkező volt, ahányan a támogatásból ki tudtak menni, mostanra azonban már jelentős a túljelentkezés, szakmai zsűri bírálja el a beérkező portfóliókat. Nyilván közrejátszik a nagy érdeklődésben az itthon gyakorlatilag leállt építőipar is, de az egyesület munkája ettől függetlenül is érdekes és tiszteletreméltó. Az ÉK Egyesületnek 22 tagja van, energiájuk függvényében szerveznek a fenti programon túl kiállításokat, szakmai fórumokat és kirándulásokat, vagy éppen kisebb építőtáborokat itthon és a Kárpát-medencében.

forrás: ÉK
forrás: ÉK

 

„Céljaink a következőképp foglalhatók össze: az építészeti értékek és műemlékek védelme, a magyarországi és a határon túli magyar építészeti értékek és emlékek megismertetése a széles közönséggel és a felnövekvő ifjúsággal; a fenntartható építészet céljainak és eredményeinek terjesztése, hagyományos, környezetbarát építőanyagok modern felhasználásának terjesztése és az energiatudatos építési tevékenység elősegítése; szakmai továbbképző, oktató tevékenység az építészet területén” – fogalmaznak a honlapjukon. Az oktató tevékenységet is komolyan gondolják, éppen azon dolgoznak, hogy mára csaknem kihalt tradicionális mesterségek művelőihez szervezzenek tanulni vágyókat, akik később továbbvihetik a szakmát.

forrás: ÉK
forrás: ÉK

 

A FUGA-ban most megtekinthető kiállítás anyagát többek között spanyol, holland, osztrák és svájci építészirodákban tapasztaltak alapján maguk a részvevők állították össze, a képanyagot szövegekkel is ellátták, ami tanúságot tesz arról is, hogy idegenbe szakadt hazánkfia minden körülmények között kritikus szemmel néz körül. „Talán a szemükre lehetne vetni a formalizmust, valamint hogy nem egy részletre a terveikben a magyarázat tulajdonképpen annyi, hogy szép” – írja egyikük egy madridi iroda jellemző gyakorlatáról. Az országok közti kulturális kapcsolat eredményeként létrejött kiállítást érdemes megnézni, március 31-ig nyitva van a Petőfi Sándor utcában.

 

A képeken látható épületek a fogadó építészirodák munkái. Forrás: ÉK

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.