A vasút túloldalán terjeszkedik a Liget Budapest

2016. április 16., szombat 12:43, frissítve: szombat 14:25

A Városliget teljes megújítását zászlajára tűző Liget Budapest Projekt keretében a vasút mögötti területen is fejleszteni fognak. A Szabolcs utca és a Vágány utca közötti, egykori kórházi területen ugyanazt a receptet alkalmazzák, mint a Városligetben: elbontják az elavult régi épületeket, helyükre pedig menő újat tesznek. A már megkezdett építkezés hozadékaként itt is megmenekül egy szép, régi épület, miközben megújítják és kibővítik a zöldfelületet.

A Liget Budapest Projekt által alkalmazott recept pragmatikusan gondolkozva ígéretesnek tűnik: ami régi és elavult – legyen az szétesni készülő szocreál kockaház vagy repedezett betontenger –, bontsuk el. A régi épületek helyére tegyünk új, nemzetközi színvonalú épületeket, a felbontott aszfalt helyére pedig terjesszük ki a zöldfelületet. A park többi részét – legyen az értékes, de rossz állapotú századfordulós épület, értékes, de öregedő növényállomány – újítsuk meg.

 Így néz ki most a Szabolcs utcai kórház fejlesztéssel érintett része... Forrás: Liget Budapest
Így néz ki most a Szabolcs utcai kórház fejlesztéssel érintett része. Forrás: Liget Budapest

A receptet a vasút mögötti területen is alkalmazni fogják. Az egykori Szabolcs utcai kórház helyén álló elavult kockaházakat, földszintes lepényépületeket elbontják, az értékes régi épületet viszont megmentik. Az elbontott épületek által elfoglalt helyen úgy fér el egy hatalmas új, hogy közben lehetőség nyílik a terület egykori közterének újbóli kialakítására, a zöldfelületek növelésére.

….így fog kinézni 2018-ban. Forrás: Liget Budapest
Így fog kinézni a terület 2018-ban. Hasonlóan értelmezik át a Városliget most beépített részeit is. Forrás: Liget Budapest

A fent említett új épület lesz az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, rövidítve OMRRK. A tervek szerint a hangzatos nevű intézményben fogják tárolni, illetve restaurálni a Városligetben álló és ide költöző múzeumok éppen nem kiállított anyagait. A Szépművészeti, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára közös raktárként szolgáló épület összesen 37 ezer négyzetméteren valósul meg. A projekt érdekessége, hogy míg a Városliget új múzeumainak tervezésére elismert nemzetközi sztárépítészeket kértek fel, az építészeti szempontból szintén igen magas színvonalú OMRRK-t egy korábban inkább kiállítástervezőként ismert magyar építésziroda jegyzi.

Részlet a Néprajzi Múzeum raktárából. Salgó polcok helyett nemzetközi színvonalú raktárépület készül. Forrás: Liget Budapest
Részlet a Néprajzi Múzeum mostani raktárából. Salgó polcok helyett nemzetközi színvonalú raktárépület készül a felbecsülhetetlen értékek számára. Forrás: Liget Budapest

A Narmer Stúdió azért tervezte tagolt alaprajzúra az új, modern épületet, hogy az logikájával illeszkedjen a rekonstruálásra kerülő volt izraelita kórház épületéhez. A korábbi elképzelés szerint átvették volna a régi kórház téglaanyag-használatát is, de a legújabb látványtervek szerint ezt mégis elvetették. A tervezők szemmel láthatóan nem vesztek el a részletekben, az időtállónak ígérkező épület értékét inkább az arányokkal és archaikus elemek átértelmezésével kívánták elérni.

A képen látható épület állhatna akárhol Európában, megformálása és anyaghasználata mai, logikája azonban a régi időket idézi. Tervező: Narmer Stúdió. Forrás: Liget Budapest
A képen látható épület állhatna akárhol Európában, megformálása és anyaghasználata mai, logikája azonban a régi időket idézi. Tervező: Narmer Stúdió. Forrás: Liget Budapest

A területen a fejlesztést követően napközben publikus közparkot alakítanak ki, ami esténként zárva lesz. A raktározási épületben múzeum nem fog működni, de azért látogathatóvá teszik. A fejlesztés további érdekessége a pozíciójában rejlik: ha később az egykori kórház teljes területét rehabilitálják és megvalósul a Nyugati pályaudvar mögötti területre beharangozott fejlesztés is, akkor a megújuló Városligettel együtt egybefüggő új városrész jöhetne létre. Az OMRRK építkezését már elkezdték, a tervek szerint 2018-ra épül fel.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.