Adjon Isten, Mester!

Arkhé Tektonika

Őrfi József

2011. október 21., péntek 15:00, frissítve: szerda 12:53

Korszakos mester ment el. Elhunyt Makovecz, a legnagyobb magyar építész.

A főiskolán előadás helyett a könyvtárban ültem. Kezemben a legújabb Makovecz-könyv, képek, gondolatok egy sosem látott, mégis valahonnan ismert világról. Mire végeztem a könyvvel, úgy döntöttem, hogy egyszer mindenképpen Makovecz-tanítvány leszek. Diploma után ezért a Vándoriskolába mentem, ahol dolgozhattam nála. Többször beszélgettünk. Kérdeztem a világról, faggattam az élet utáni életről és az angyalokról, akiket mindig odarajzol. Hittanári diplomával a hátam mögött kutattam a benne bujkáló keserűség okát. Gyorsan kellett vele beszélni, hamar türelmét vesztette. Mégis egész sokat figyelt rám. Segített befejezni az első kápolnatervemet, amivel elakadtam. Nem sokkal később ő volt a pályázaton a zsűrielnök, mikor már a következő kápolnatervemet kiválasztották. Ő volt az is, aki morgott, hogy nem lesz belőlem senki, ha nem tanulok meg megülni a hátsómon. Ő volt, aki tanulóként meghívott minket Dobrosival a nagyok közé, és ő volt, aki megkért, hogy ne csináljak már díszpárnát abból a házból, ha lehet. Ő volt az, aki egy pillanat alatt tudott az élet dühéből belezuhanni az alkotásba.

Fotó: MTI

Közösségteremtő volt, mégis magányos óriás, aki felnyúlik a tömeg fölé, és már nem érzi, ha vannak körülötte… A vándoridő lejártával felajánlotta, hogy maradjak az irodában. Én akkor elmentem mégis, hogy átrágjam magam azon a zabkásahegyen, amit a Mester tesz a tanítványa elé. Ha át tudja rágni magát, akkor lehet csak belőle mester - magyarázta egyszer. Én akkor elmentem, és most fogalmam sincs, hogyan beszélgetünk még egyszer, hogy üdvözlöm harsányan és köszönök neki utoljára: Adjon Isten, Mester!

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.