Bős-Nagymaros örök tabu?

Arkhé Tektonika

2013. június 18., kedd 19:20

Nem akarok egyik tábor mellé sem állni, mégis úgy látom, szám szerint több érv szólna egy Dunára telepített vízerőműrendszer mellett, mint ellene. Tudom, hogy néha egy érv is erősebb lehet a többinél, de még az is lehet, hogy nemsokára egyáltalán nem lesz választásunk.

Egyre gyakoribb árvizek és aszályok borzolják a kedélyeket. Néha ugyanabban az évben van mind a kettő, és nem értjük, hova lett az a rengeteg víz, mikor utána nem jut elég aszályos nyarakon a földekre. A szélsőséges időjárással járó folyamat állítólag egyhamar nem fog magától megfordulni, jobb számot vetni vele, hogy állandósul a probléma. Egyre többet hallani arról, hogy a Dunára telepített erőműrendszer megoldást jelenthetne mindkét bajra. Volt szerencsém vízügyesekkel beszélgetni, néhány mondatban megpróbálom átadni, amit megértettem.

A vízerőmű nem más, mint egy gát, amellyel visszatartják a vizet. A gát mögött így magasabb vízszint van, emiatt kiépítik a szükséges magasságú töltéseket is a vízparton. A gáton keresztül szűk keresztmetszeten eresztik át a vizet, amely turbinák segítségével áramot termel. Mikor innen vagy onnan jön egy hajó, a gáton belül engedik fel és le, ahogy Pom-Pom hintázik az ágon. Ahhoz, hogy a teljes magyarországi szakaszon kiszámítható legyen a vízszint, legalább három gátat kellene építeni, ezek közül csak az egyik lenne az elhíresült nagymarosi vízlépcső, a tervek szerint Adonynál és Fajsznál is építettek volna. A partmenti gátak miatt javul az árvízvédelem, a keresztben állóval pedig vissza lehet tartani aszálykor, tehát igen jól hangzik az egész.

 

Persze az éremnek másik oldala is van, s emellett sem lehet szó nélkül elmenni. A Szigetköz és a Dunakanyar csodálatos természeti érték, amelynek a megváltoztatása természeti károkat okoz. Azt nem tudom, hogy ezek nem válthatók-e ki kevésbé frekventált helyszínekkel, a már megvalósult elemekkel összeegyeztethető módon.

Kis vízerőmű. Forrás: építészfórum
Kis vízerőmű. Forrás: Építészfórum

 

Összefoglalva

Érvek mellette:

Duna hajózhatóságának biztosítása egész évben:

– Kiszámíthatóbb kereskedelmi útvonal lenne a Duna (a hajózás a legolcsóbb szállítási mód), és Magyarország kihasználhatná kedvező földrajzi fekvését logisztikai bázisként.

– Nagyobb lenne a folyón az idegenforgalom.

– Javulna az árvízvédelem a kiépített töltések miatt. Ezekkel, ahogy láttuk, így is, úgy is foglalkozni kell.

– Visszatartható lesz a víz az egyre gyakoribb aszály elleni védekezésül.

– Áramot, azaz pénzt termel a vízerőmű, így előbb-utóbb megtérül. A termelést lehet csúcsterheléses időszakokra időzíteni.

– A vízlépcsők egyúttal hídként is szolgálnak.

Érvek ellene:

– Nem lejt eléggé a Duna Magyarországon, nem hozna elég pénzt az áramtermelés.

– Sérülnének a környezeti értékek: Szigetköz, Dunakanyar.

– Bős-Nagymaros ügye összefonódott a rendszerváltással, ezért sokak fejében tabu a mai napig.

 

Aki másként gondolja, örömmel látom az észrevételeket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.