Csak negyedik lett a négyes metró

2014. november 30., vasárnap 11:14, frissítve: vasárnap 19:59

Előző bejegyzésemben részletesen is bemutattam az idei Média Építészeti Díja (MÉD) döntőjébe jutott öt megvalósult építészeti projektet. A cikk alapját a helyszíneken történt látogatást adta, ahol az a benyomásunk alakult ki, hogy nem is olyan biztos befutó a négyes metró a rangos kortárs építészeti díjért folyó versenyben. Az Urániában, telt ház előtt megrendezett gálán aztán valóban jött a meglepetés.

Ez évben már másodszor kaptam meghívást a Média Építészeti Díjára, hogy zsűritagként képviseljem az MNO-t a legnevesebb magyar médiumok delegáltjai között. A tavalyi év egyetlen nagy hiányossága volt számomra, hogy nem tudtunk elmenni az egyes helyszínekre, így több esetben is a gálán elhangzó prezentációkra hagyatkozhattunk véleményünk kialakításakor.

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok. Forrás: Építészfórum
Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok. Forrás: Építészfórum


Idén már jó előre jeleztem a szervezők felé, hogy én bizony nyakamba veszem a kormánykereket és végigmegyek az egyes helyszíneken. A kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált, így személyes élményekre is hagyatkozhattunk a döntéseknél. Talán ez is közrejátszott abban, hogy végül nem a négyes metró lett a befutó. A döntőbe jutott épületek eltérő léptéke miatt amúgy is izgalmasnak tűnt az idei gála, de végül komoly meglepetésre, a zsűri pontszámai alapján a metró csak a negyedik helyezett lett.

(Itt egy pillanatra azért álljunk meg: a négyes metró kapcsán mindenkinek érdemes tudnia arról, hogy az elhúzódó és vitatott nyomvonalon megvalósult beruházást éppen a magas építészeti színvonal mentette meg a teljes bukástól. Ráadásul, szintén a projektben résztvevő építészek kitartó fáradozásának és meggyőző képességének köszönhető, hogy az állomásokhoz kapcsolódóan megújultak a közterek is, ez ugyanis nem szerepelt eredetileg a tervekben. A fentiek miatt, már csak az építészek teljesítménye miatt is mindenféle díjat megérdemelne a négyes metró, de a MÉD zsűrije nem tudott a vitás nyomvonaltól eltekinteni, és a tíz megállóból álló fejlesztést egyetlen épületként értelmezni. Lehet, ha az állomásokat egyenként nevezik be, jobb eredményt értek volna el.)

Három épület is több szavazatot kapott tehát. Harmadik helyre a Pannonhalmi Főapátság metafizikai témájú, új látogatóbejárata futott be, második helyen végzett a pilisborosjenői Hosszú ház, 17 méteres könyvespolcával, a hagyományos építészetet átértelmező, stílusteremtő tisztaságával.

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok. Forrás: Építészfórum
Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok. Forrás: Építészfórum

Az első helyet egy kis léptékű, de nagy jelentőségű beruházás nyerte el: az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok (AÉS) borterasza és Venyige Spá-ja, Marián Balázs és Gereben Péter alkotása. A szőlőtőkék között álló terasz, kilátó és kis alvókunyhók együttesének jelentősége abban van, hogy valódi igényt elégít ki, egyúttal igazán hiánypótló ötlet is. Magyarországon sok hasonló fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy meg tudjuk találni saját hangunkat és Európában betöltött, testhezálló szerepünket: a tájat tiszteletben tartó, vendéglátásra alapozó hozzáállás példaértékű lehet más számára is. Külön elismerés illeti az ötletgazdákat azért is, mert azt életszerű beruházás rámutatott még egy dologra: ahhoz, hogy Magyarországot otthonosabbá tehessük, a gyakran életidegen és túlbonyolított jogszabályi környezet áthangolására van szükség.

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok. Forrás: Építészfórum
Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok. Forrás: Építészfórum

Akit az idei döntősök részletesebben érdekelnek, az Építészet XXI. magazin szerkesztőinek jóvoltából az alábbi rövid videókban maguk a tervezők mutatják be a helyszínen a projekteket.

Hosszú ház

Borterasz

Négyes metró

Pannonhalmi Főapátság látogatóbejárata

Családi ház, Csobánka

Köszönjük a felajánlott linkeket. Aki pedig a gálán kiosztott számtalan díjról tájékozódna, ide kattintva érheti el a Média Építészeti Díja főszervezőjének, az Építészfórum építészeti portálnak a beszámolóját.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.