Feldolgozni az első világháborús traumát

2016. május 1., vasárnap 19:11, frissítve: vasárnap 20:45

Amatőr és profi munkák is érkeztek be az első világháborús központi emlékmű ötletpályázatára. A legszebbekből válogattunk.

Országos ötletpályázatot írt ki az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a háborúban elesett magyar áldozatok előtt tisztelgő központi emlékmű megvalósításához. Mivel nem terv- hanem ötletpályázatról beszélünk, formai kötöttségek nélkül, bárki elindulhatott rajta. A pályázat további érdekessége, hogy a kiírók nem határoztak meg az emlékmű számára konkrét helyszínt: ebben az első körben kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy kinek mi jut eszébe.

Az emlékmű szükségességéről nincsen vita: az első világháború a mai napig meghatározó élmény a magyarság számára, aminek következtében fel lett osztva az ország, és kétszer annyi magyar katona esett el, mint a második világháborúban: 662 ezren haltak meg, 743 ezren estek hadifogságba. A háború gyökeresen megváltoztatta Közép-Európa korábbi hatalmi és kulturális képét.

A beérkezett művek színvonala a kötetlen forma jellegének megfelelően komoly szórást mutat, vannak köztük teljesen amatőr és profi megoldások is. Az ötletekkel kapcsolatban a szélesebb közönség véleményét is megismerheti az Emlékbizottság, mivel azokra internetes felületen lehet szavazni. Így várhatóan kialakul majd, hogy a többség szerint mi lehet az optimális helyszín, és hogy körülbelül milyen megoldás lehet a legmegfelelőbb. Annak ellenére, hogy ennek a kiírásnak nem volt kimondott célja, hogy egyből végeredményre jussanak, a művek között van több igen színvonalas is, az alábbiakban ezekből válogattunk.

Forrás: Építészfórum
Forrás: Építészfórum

A tájba süllyedő út nagyon egyszerű és hatásos eszköz arra, hogy a múltra utaljunk vele, a töredezett nyomvonal pedig a tragédiára utal. A fehér felület az áldozatok tisztaságát jeleníti meg. Az emlékmű kialakítása alkalmas arra, hogy az ide látogatóban oldja az emlékezés jelentette traumát.

Forrás: Építészfórum
Forrás: Építészfórum

Ez a pályamű nem oldani akar, sokkal inkább megjeleníti a háborús veszteségek nyomasztó emlékét. A felhasadó táj itt is a múltba visz, mutatja, hogy a felszín alatt ott van, amit még fel kell dolgozni.

Forrás: Építészfórum
Forrás: Építészfórum

Nehezebben kódolható ez a mű, de megragadó ereje van. A súlytalanság állapota segít elrugaszkodni a jelentől. A mélyből kiemelt vízfelület használata sok szempontból a legjobb megoldás: nemcsak felszínre hozza a feldolgozatlan traumákat, de a víz képes oldani is azokat.

Forrás: Építészfórum
Forrás: Építészfórum

Ez is nagyon szép megoldás, csodás ötlet a lélekharang. Ez a munka azonnal és gyorsan hat a szemlélőre, segít átérezni az elesettek miatti fájdalmat, de inkább állapotot rögzít, nem kínál feloldozást.

Forrás: Építészfórum
Forrás: Építészfórum

 

A sort a Hősök terébe süllyesztett emlékmű zárja, ami erős párhuzamban van az első bemutatott pályázattal. Itt is a múltba pillantunk be, de az anyaghasználat és a térérzet inkább az ellenkezője. Itt a helyszín az, ami eszmeiségét és adottságait tekintve is kifejezetten szerencsés, egy nagyobb szabású, hasonló beavatkozással a veszteség nagyságát is ki lehetne fejezni, egyúttal alkalmassá válhatna a központi megemlékezések számára is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.