Fiatal nők válogatnak a legjobb házak közül

Archír

2013. szeptember 22., vasárnap 14:24, frissítve: vasárnap 14:24

Lassan október, ami köztudottan az építészet hónapja. Ekkor olyan sok az építészettel összefüggő hír, hogy nem győzök közöttük válogatni, az év többi részében meg úgy kell az ilyesmit vadászni. És ha már október, akkor ugye november, amikor majd feltesszük a koronát az egészre a Média Építészeti Díjával. Megvan az idei előzsűri névsora.

A Média Építészeti Díja nagy vonalakban úgy néz ki, hogy az önként jelentkezők és munkáik közül egy neves nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri kiválogatja a legjobbakat, amiket aztán a döntőben, a gálán újságírók szavazati alapján rangsorolnak. Idén 52 épületet és 65 tervet regisztráltak a Média Építészeti Díjára (két külön kategória), évről évre folyamatosan növekszik a díjra nevezők száma és egyre több hallgató küldi be diplomamunkáját a megmérettetésre. Bár a gálán újságírók választanak a legjobb munkák közül, azt nem ők döntik el, hogy melyek a legjobbak: ezért van az előzsűri, akik értenek hozzá. Persze ők is újságírók, hiszen erről szól a Média Építészeti Díja, de ők kimondottan építészeti szakfolyóiratoktól érkeztek, és jellemzően legalább főszerkesztői státuszban vannak.

Idén három hölgyre esett a szervezők választása. Az első közülük Triin Ojari, a MAJA észt építészeti folyóirat főszerkesztője, az Európai Unió Kortárs Építészeti Díja és a Városi Köztér Európai Díja szakértői testületének tagja. Számos titulusa van, de talán a legérdekesebb, hogy A 21. századi ház: új észt lakóépülettervezés címmel könyvet is írt arról, milyen szerinte az igazán kortárs lakóház.

Maja Ivanic Szlovéniából szakérti meg a magyar terveket, és nem az ő neve az, ami az észt folyóirat nevét ihlette, de az nem kizárható, hogy a szervezőknek ezért (is) jutott eszébe. 2008 óta elnöke a Piran Days of Architecture magazin szervező testületének, rengeteg cikke jelent meg nemzetközi folyóiratokban. Nemcsak ír, tervez is, Maja 2008-ban bekerült a TOP10 40 év alatti építészek közé Szlovéniában.

Indira van ‘t Klooster a harmadik előzsűritag, ő 2012 márciusa óta az A10 new European Architecture magazin főszerkesztője. Van könyve neki is, nemrég jelent meg Reaktiválj! Újítók a holland építészetben) című könyve, amely arról szól, hogyan feszegetik holland építészek a szakma határait a mai gyorsan változó világban.

Íme a három hölgy. Balról jobbra Triin Ojari,
Íme a három hölgy. Balról jobbra Triin Ojari, Maja Ivanic és Indira van ‘t Klooster. Forrás: építészfórum

 

Hogy a fenti hölgyek értenek a jó házak közötti válogatásban, az nem vitás. Akit érdekel, hogy milyen házak között válogatnak szeptember 28-áig, itt találja a listát képekkel, rövid leírással.

A Média Építészeti Díja 2013-hoz kapcsolódó eseményekről folyamatosan tudósítunk, aminek több oka is van. Az egyik ezek közül, hogy idén jelen blog szerzője is tagja lesz az idei újságíró zsűrinek az MNO képviseletében. A másik, még ennél is számottevőbb: a Média Építészeti Díja évek óta a legrangosabb építészettel kapcsolatos médiaesemény Magyarországon.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.