Önkéntes egyszerűség - kispénzűek előnyben

Collstokk

Őrfi József

2012. február 8., szerda 20:30

Ha már úgyis az igazán kicsi épületekről beszéltem a múltkor, álljon itt egy valóban reális, követhető példa. Építészek terveztek maguknak egy apró, harminc négyzetméternél is kisebb házat, konyha-nappali a földszinten, háló a tetőtérben. Év Háza díjat nyertek vele.

Bártfai-Szabó Gábor, és felesége, Orsolya Budakeszin építkeztek. A telek nagyon hosszú és nagyon keskeny és mindössze 3%-os beépíthetőséggel rendelkezett. Még szerencse, hiszen pénznek amúgy sem álltak bővében, gondolták, úgysem kell több. Most elég lesz nekik a kevés is, inkább laknak a jó levegőn, mint bent a városban. Egy ilyen telek és egy ekkora ház ára kevesebb, mint egy olcsó panellakásé, pláne ha még bontott és újrahasznosított anyagokat is használnak hozzá. A tervekért sem kellett fizessenek, tiszta nyereség.

forrás: építészfórum

25 centi vastag téglafal, 30 centi újságpapír hőszigetelés, téglaburkolat, együttesen 67 centiméter falazat. Hiába megy az alapterület rovására, bőven megtérül: a téglának és egyéb tömör anyagoknak nagy hőtehetetlensége van, lassan melegszenek fel, de lassan is hűlnek le. Ha felfűtjük, tartják a meleget. A hőszigetelés a külső környezet felé csökkenti a hőleadást, a kéthéjú szerkezet hatására tehát a fűtéssel létrehozott meleg szinte egésze megmarad. A déli oldalon kinyúló eresz árnyékol nyáron, de beengedi az alacsonyabban járó téli napot, így nem kell költséges légkondicionáló a hűtéshez, és a nap is rá tud segíteni a fűtésre. Gáz a környéken nincs, de lehet tüzelni fával is, nem kell félni a Gazpromtól. Az egybenyitott légtér, a kicsi alapterület és a jelentős hőszigetelés miatt ez is bőségesen elég. A tetőszerkezet is kétrétegű, a cserépfedés alatt kiszellőztetett légréteg van, ami meggátolja a tetőtér felmelegedését nyáron. A passzív házak mesterségesen lélegeztetett, zárt, párazáró szerkezetéhez képest természetes anyagokat használtak, természetes szellőzést biztosítottak.

forrás: Építészfórum
Mindehhez érzékeny részletek és igényes, saját kivitelezés társul, mi kell még? A Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, az Építéstudományi Egyesület és az Építész Szervezetek Testülete szerint semmi. A felsorolt szervezetek által közösen kiírt pályázaton az Ybl-díjas építészekből álló zsűri 2010-ben Év Házának választotta Gáborék lakását, ami valóban követendő példa lehet kevés pénzű, gyermekvállalás előtt álló fiatalok, vagy éppen megérdemelt pihenésüket töltő idősebbek számára.
forrás: Építészfórum

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.