Hatalmas energiák Borsodban

Archír

Őrfi József

2012. augusztus 5., vasárnap 18:30, frissítve: hétfő 18:04

Nagy dolgok történtek idén nyáron, Tapolcsánytól Bótáig.

Képzeljünk el kis falvakat, valahol Borsodban. Pár száz fő, többségük roma, mélyszegénység. Az egyik faluban sárkányról mesélnek gyermekeiknek a szülők. A házakban nincs víz, az asszonyok a falu közepére járnak mosni, ott van a közkút, kopott betonmedencével. Munka nincs, de szerelmek szövődnek, és itt is ébred a barátság. Ahogy az idő telik, egyszer csak csodálatos dolog történik: a mesebeli sárkány életre kel, és úgy dönt, hasznossá teszi magát. Gondolkozik, mit is tegyen, mivel segíthetne a legtöbbet? Ha tüzet fúj, kigyulladhat valami, ha meg csak úgy repked, még megijednek tőle. Máshoz pedig nem nagyon ért. Végül úgy dönt, leszáll, egyenesen a mosókút mellé. Testét elnyújtja, fejét kiemeli, farkával körülöleli a medencét. A hátára ruhát lehet teregetni, a hasán jól esik munka közben az ülés. A nyakán a gyermekek felmászhatnak a fejéhez, onnan messzebb láthatnak, és a medence körül sem kell sárban taposni, ha jó járás esik a járdán.

A másik faluba tigris érkezik. Körbejár, majd úgy dönt, megáll a faluszélen, és vigyáz a helyiekre. Oda többet senki rossz szándékkal be nem mehet. Máshol vízre száll egy óriási hajó. De nem is hajó ez, inkább ház… De szépen világít. És másszunk csak fel oda! Innen nézve milyen szép a táj. Eddig is szép volt, de ezidáig valahogy nem tűnt fel. A falu kis közterén kígyószerű új pad tekereg, sőt a pincesor előtt is új a pletykapad. Szomszéd, mintha jobb lenne a borod is, mint tavaly…

Csoda történt a híresen eseménytelen kis falvakban? Mit tudnak ezek a helyszínek, amit más falvak nem? Dédestapolcsány, Bódvalenke, Beret, Szakácsi… És ha nem lenne elég a szépnevű kis falvakból, itt van Bátonyterenye, Mályinka, Borsodbóta és Uppony is. A kis településeken tucatnyi helyszín mozdult meg, alkotások születtek.

Összebeszéltek az emberek, és elhatározták, hogy csinálnak valamit? Olyan fontosnak tűnt, hogy az asszonyok mosás közben ülve beszélgethessenek egymással? Hogy tigrisszobor figyelmeztesse az érkezőt, nem akárhová ért? Szebb lett a kilátás attól, hogy keretet kapott? Jobban esik a pihenés a vízen úszó, szép fedett teraszon, mint a parton heverve? A válasz egyértelmű, és határozott igen. Az emberek összefogtak, és alkottak.

Sárkány-teregető a neve, mi más
Sárkány-teregető a neve, mi más. Forrás: Facebook/Sárkányteregető

 

Persze nem egyedül. Idén 200 fiatallal Borsodba ment a Hello Wood tábor, a MOME line – design műhely és a REFLEKT stúdió szervezésében. Az idei rendezvény minden eddigit felülmúlt, az érkezők és helyiek összefogásával hihetetlen energiák mozdultak meg. (Még a Lenin utcát is átnevezték Hello Wood-ra Dédestapolcsányban.) A résztvevők változásba vetett hitet és az elérést segítő receptet adtak, kultúrát vittek és találtak.

A Hello Woodnak köszönhetően Magyarországon is megjelent a szociálisan érzékeny építészet. Nem kell Afrikáig menni, ha segíteni akarunk. Az idei alkotásokat megtekinthetik itt, a leírásukat pedig itt olvashatják.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.