Hét év alatt összegyűjtötték az ország MÁV-épületeit

Archír

Őrfi József

2012. április 7., szombat 08:00, frissítve: szombat 19:38

Tóth Márton, Faltusz Csaba és Szente-Varga Domonkos igazi megszállottak. Nem tipikus magyar történet, hogy valaki kitalál valamit, és végig is csinálja. Pláne, ha mindez sok áldozatba kerül, haszna pedig nem lesz belőle. A történet betekintést adhat abba, mit is jelent az igazi szakmai elhivatottság: mit jelent építésznek lenni.

Fiatal építészhallgatók beleszerettek a témába, és ráéreztek arra, hogy mit jelent felelősnek lenni valamiért. Az országban több ezer működő vasútállomás van, amik komoly építészeti értéket képviselnek, összesített nyilvántartás azonban nem volt róluk. A folyamatos vonalmódosítások, pályamegszüntetések miatt rengeteg régi vasúti épület áll egyedül, kiemelve eredeti kontextusából, mint például a budapesti Vizafogón a panelsor előtt ácsorgó régi állomás. Az ilyen elhagyott épületek sorsa legtöbbször a pusztulás, maga a MÁV is módszeresen bontja őket. Vannak azonban jóízű példák is, mikor a feleslegessé vált állomásépületet családi házként, faluházként, vagy irodaházként használják tovább. Szemezgettem a fotókból, aki többre kíváncsi, esetleg rákeresne a saját településének állomására, megteheti a fiatalok által létrehozott és működtetett vasutallomasok.hu weboldalon. Az eddig összegyűlt anyagba sokat besegítettek helyiek is, a létrehozott oldal ugyanis egyre népszerűbb. Remélem, eszébe jut valakinek, hogy könyvet szerkesszen a fiatalok gyűjtéséből, nekik is visszajönne cserébe valami a sok befektetett energiáért.

Sáp
Sáp
Forrás: építészfórum

 

A hét évig tartó kutatás az állomásokon található épületekre terjedt ki, a vonalmenti őrhelyek végigjárására talán több évtized sem lenne elég. A MÁV tulajdonában összesen mintegy 120 ezer épület van, aminek a fenntartására egyszerűen nincsen kapacitásuk. A legújabb elképzelés szerint felajánlják majd az önkormányzatoknak a hasznosítási jogot, hogy legalább azokon a településeken megmaradjon az értékes épületállomány, ahol van erre igény és aktivitás is hozzá.

Tiszalúc régen
Tiszalúc régen

Forrás: építészfórum

Tiszalúc ma
Tiszalúc ma

Forrás: építészfórum

Cece
Cece
Forrás: építészfórum
Vizafogó. Megváltozott a táj azóta.
Vizafogó. Megváltozott a táj azóta.
Forrás: építészfórum

 

 

 


A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.