Másodikok a magyar mérnökhallgatók – szavazás

Archír

2012. szeptember 29., szombat 10:55, frissítve: szombat 13:51

A Solar Decathlon Europe versenyen a jövő fenntartható házait keresik. A magyar csapat a mérnöki és szerkezeti megoldások tekintetében második helyezett lett, estig lehet még szavazni, hogy ki legyen a közönségdíjas.

A BME hallgatóiból felálló csapatot beválogatták a megvalósulásra érdemes projektek közé. A 60 fős, építészekből és az egyetem különböző karain tanuló hallgatókból felálló csapat olyan innovatív szolárházat tervezett, ami tele van építészeti és technikai újításokkal. A mérnöki teljesítményt a szervezők is elismerték, második hellyel díjazták a 18 megvalósult ház közül. Tervezés kategóriában nyolcadik lett az épület. Építőművészeti szempontból valóban nem olyan izgalmas az épület, az egyszerű koncepció viszont jó teret nyújtott a hallgatókban felgyűlt mérnöki tudás eredeti ötleteinek megvalósításához.

forrás: facebook/odoo
forrás: facebook/odoo

 

A ház több eredeti meglátással is szolgál. Az első, látszólag magától értetődő, mégis elgondolkodtató felvetésük, hogy jelentős energiacsökkentés érhető el, ha nyáron egyszerűen nem tartózkodunk a házban. A légkondicionálás is pénzbe kerül, menjünk hát ki az árnyékos udvarra, és kész. Hogy ne legyen unalmas ott lenni, a csapat alkotói nyári konyhát tettek az udvar szélére. „Ugyanannyi időt tölthetünk kint és bent, ezáltal a kondicionált beltér mérete minimálisra csökken, amivel energiát és építőanyagot spórolunk” – magyarázza a csapat weboldalán olvasható szöveg. Ez a kinti pihenőhelyet és nyári konyhát kínáló fal annyira megtetszett az épületet meglátogató világhírű portugál építésznek, Eduardo Souto de Mourának, hogy le is rajzolta. Maga az épület szerkezetileg egyébként olyan megoldásokat vonultat fel, hogy légkondira nincs is szükség: 24 centi cellulózrost hőszigetelés van a falakban, háromrétegű, gázzal töltött nyílászárók, a felmelegedés ellen többszörösen kiszellőztetett homlokzati burkolat, napelemekkel burkolt a tető és a kertet határoló fal külső, déli oldala, bonyolult levegő-víz hőszivattyús rendszer van a házban, mesterséges szellőztetéssel minimumra csökkentették a hőveszteséget. Internetről elérhető automatika gondoskodik az árnyékolásról, a fali és mennyezeti fűtésről-hűtésről és a multimédiás rendszerek kezeléséről. Télen nagy, délre tájolt üvegfelületek segítik a fűtést, nyári estéken pedig a napelemekre spriccelik a keringtetett vizet, ami így hideg lesz, és másnap hűti a házat… Energiahatékonyság kategóriában is természetesen a dobogón végeztek.

forrás: facebook/odoo
forrás: facebook/odoo

 

Átnéztem az ODOO projekt honlapját (ezt a nevet választották), egyelőre nem jöttem rá, hogy mit jelent a név, azon kívül, hogy kétségtelenül trendin hangzik.

Ma estig lehet még szavazni az Odoo-ra, jelenleg a hatodik a közönségszavazáson.

Hajrá, és gratula az eddig elért eredményekhez!

forrás: facebook/odoo
forrás: facebook/odoo

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.