’Minimál’ családi ház projekt

Építészaki

Őrfi József

2012. július 22., vasárnap 20:45, frissítve: vasárnap 21:02

A ’projekt’ - jeligés cikksorozat buhera hangulatban járja körül a családi házunk lehetőségeit. Az időnként felmerülő ötletek gyakran elhalnak, ahogy felülírja őket az élet. A bejegyzést azoknak ajánlom, akik szintén szoktak a házukon gondolkozni, mert nekik sincs elég sok fontos dolguk.

Korábban elmeséltem már a tetőtér projektet, hogyan képzeltük akkori párommal (most már feleségemmel) a felső szint beépítését a nappaliból induló lépcsővel. A koncepció kicsinek bizonyult, mikor kiderült, hogy babánk lesz. A lépcsőnek ugyanis az a baja, hogy nemcsak a földszintből veszi el a helyet, de még a tetőtér szűkös négyzetméterszámát is jelentősen lefaragja. Csak azért, hogy az ágyunk lentről fel kerüljön, nincs értelme az egészbe belevágni. Különben is, jobbik felem ragaszkodott hozzá, hogy végül egy szinten legyen a szülői háló, a gyerekszoba és egy fürdőszoba, így repült végleg ki az ablakon az első nekifutás, a tetőtér projekt.

Karácsony körül már álmodoztam, milyen jó is lenne egyedül és bemutattam a műteremház projektet, ami minden kutyás építész-agglegény élete álma lehetne az óriási egybefüggő terekkel és a hatalmas hálóval, ahol a beözönlő fényben jól látszanak a háziúr halhatatlan terv-remekei.

A fiam azonban időközben tényleg megérkezett, valami elképesztően bűbájos kis ember, így újra neki kellett futnom a bővítésről való gondolkodásnak. Ezúttal az érzelmeket félretéve, és a reális lehetőségeket felmérve, a szűkös anyagi lehetőségek keretén belül maradva született a minimál családi ház projekt. A projekt fő számai: a bővített alapterület mindössze 15 m2 (!), ennek fele lépcső, a másik fele pedig fent egy miniatűr dolgozó és egy vele egyméretű „nagy” fürdőszoba, ezek alatt pedig a kazánház és a kis fürdőszoba. Ennél kisebb megoldás nincs, ráadásul a vizes dolgok az új részben lesznek egymás felett, könnyű lesz becsövezni. A szerkezet azért lesz a meglévőhöz hasonló favázas, mert azt én is meg tudom építeni. Munkásokat nem nagyon fogok tudni fizetni, gépész és burkoló barátom pedig van, valahogy majd csak összeáll. Barátok is jelezték, szívesen segítenek majd az építésben, csak el ne felejtsek majd kék könyvet váltani nekik, nehogy azt higgyék az ellenőrök, csupa diplomással ásatom feketén az árkot. Párom ötlete volt, hogy a meglévő kis fürdőt bontsuk majd ki és csapjuk hozzá a konyhához, legalább az is kellő méretű lesz.

alighanem terveztem egy kortárs modern faépületet tornáccal
van még mit finomítani rajta, de azért terveztem egy kortárs modern faépületet tornáccal

 

Jelen pillanatban 33m2-es a lakás, a bővítéssel a földszinten növekszik 15-tel, az  48. A tetőtérben az alacsony hajlásszög miatt csupán az alapterület fele teljes értékű, de az édesanyám lakása feletti részt is beépíthetjük, és azért lesznek ott alacsonyabb részek is, ahol a magamfajta görnyedve sem fér el, ellenben jó játszótér lesz a gyerek(ek)nek. Számoljunk hát 40m2-rel. A bővítés a fenti részen szintén 15, tehát a teljes alapterület 48+55=103m2 lesz. A lépcsőt persze kétszer számoltuk, úgyhogy azt a hármat nyugodtan le is vonhatjuk, legyen kereken száz.

csak a torzíttott perspektíva miatt hat nagynak
csak a torzított perspektíva miatt hat nagynak

 

Az építést jelenleg úgy képzelem el, hogy haladgatok, ahogy a pénz meglesz rá. Első lépésként elkészül majd az alapozás, később egyben a fa vázszerkezet és rajta befedve a tető. Utána szépen sorjában, előbb a lépcsőház kerül be, majd a tetőtér készül el a háló- és a (szükség esetén kettéválasztható) gyerekszobával Ha ez megvan, még mindig ráérünk a bővítés „luxus” részeit megvalósítani, elkészül majd a kazánház és az új fűtésrendszer (addig fűtünk elektromosan és kandallóval) és a két kis fürdő, amiknek köszönhetően megnagyobbodhat majd a konyha. Én magam pedig akkor kerülök majd a helyemre, ha belakhatom a hat négyzetméteres dolgozómat, ami a Pilis felé fog nézni és lesz benne egy kanapé a kutyának.

nem olyan bonyolult
nem olyan bonyolult
minden szentnek maga felé hajlik a keze, azért becsúszott egy saját erkély
minden szentnek maga felé hajlik a keze, azért becsúszott egy saját erkély
a lépcső alatt titkos tér, hátulról lehet bemenni
a lépcső alatt titkos tér, hátulról lehet bemenni
a tornácon van a fatároló, onnan jó lesz behozni a fát a kandallóhoz
a tornácon van a fatároló, onnan jó lesz behozni a fát a nappaliban lévő kandallóhoz

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.