Nna, ez végre világszínvonal

Collstokk

Őrfi József

2012. május 8., kedd 21:00, frissítve: hétfő 14:21

Van, akinek semmi sem elég, és a jóban is megtalálják a rosszat. Én nem tartozom közéjük, engem az érdekel, hogy minek lehet végre kicsit örülni.

Pár éve napvilágot látott egy terv, aminek létrejöttét is komoly viták kísérték. Nem a vitatható, pályázatot mellékesen kezelő eljárási mód volt azonban az egészben a legbosszantóbb, hanem az a hetvenes évek színvonalát idéző terv, ami készült. Hál’istennek, a folyamat akkor megállt, meggyőződésem, hogy többek között azért, mert maga a koncepció sem volt elég motiváló.

Most azonban más a helyzet. A debreceni futballcsapat honlapján publikáltak egy olyan tervet, ami elsőre is érdekesnek tűnt, némi idő elteltével pedig azon kaptam magam, hogy őszintén lelkes vagyok. A terv európai színvonalat idéz, sőt, sajátos karaktere is van, ami egyszerűen szellemi örömöt okoz az ingerszegényes hazai építészeti környezetben. A tervet nézegetve egyszerű, sarkain lekerekített, a pályát körbevevő tömeget lehet látni, figyelmesebben megnézve azonban izgalmak is felfedezhetők. A körbefutó karéj az egyik oldalon mintha jóval magasabb lenne, ez tűnik fel először, azután az, hogy átlátszik az egész. Jól kivehetőek az acél tartószerkezetek, de mi ez a transzparens anyag? Szép a látványterv, nagyon jól állnak neki a stadion körül elhelyezett színek, de mi az? Piros és narancssárga fű? Nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy felhívtam a tervező urat, mesélje már el, hogy mi is fog itt történni.

Loki stadion látványterv. Építész: Bordás Péter. Forrás: Debrecen Önkormányzat, sajtóiroda
Loki stadion látványterv. Építész: Bordás Péter. Forrás: Debrecen Önkormányzat, sajtóiroda

 

A közzétett látványterv engedélyezési szintű feldolgozása folyik éppen. Az acélszerkezeteket jól láttam, az átlátszó anyag pedig ugyanaz, mint a müncheni Allianz arénáé, az a neve, hogy ETFE (Etilén- tetrafluoretilén, ha valakit jobban érdekel.) A parkban megjelenő színes felületek anyagát még keresik, több gyártóval is felvették a kapcsolatot. A stadion körül, ami a figyelmemet elkerülte az elején, látható egy 1100 méter hosszú, hullámzó vonalú sétány, ami egyszerre szervezi az érkezést, a távozást, a parkot több részre és több használati funkcióra osztja. Lesz itt gördeszka-pálya, pihenőhely, vízfelületek, mélygarázs, futópálya, meg minden. A cél az, hogy a stadionnak köszönhetően az év minden napján vonzó legyen a környezet, a ma kihalt terület megteljen élettel. Ezt negyedik generációs stadionnak hívják. (Első generáció: felöltésen fedetlen lelátó, ilyen például a mostani Loki stadion. Második: megjelenik a vasbetonszerkezet, és az ebből fakadó formai különbségek, ide tartozik a volt Népstadion is. Harmadik generáció: jellemzően a mai stadionok, üzleti vállalkozásként értelmezhető komplex funkciókkal. A negyedik generáció már nem nyerészkedni akar, a fenntarthatóságra koncentrál, és arra, hogy vonzóvá tegye a környezetét, mondhatjuk, hogy szolgáltat.) A lelátó valóban aszimmetrikus, mondta még el Bordás Péter építész úr, mégpedig azért, hogy a stadionból is ki lehessen látni a Nagyerdőre, kintről pedig be. (Az ötlet ugyan nem teljesen újkeletű, de nem is kell ide több, lényeg, hogy meg tudják indokolni, miért.) A térszínen megnyitható a pálya, így a parkhoz hozzákapcsolható a 68x105 méteres füves tér például virágkarneválkor. Az átlátszó burkolat is azt kívánja segíteni, hogy nyitott legyen az épület, ne idegen testként ácsorogjon a Nagyerdő közepén. Az építés és üzemeltetés energiafelhasználását is le szeretnék szorítani. Erre vannak nemzetközi mérések, aki vállalja, az kap majd rengeteg ellenőrzést a nyakába. Debrecen vállalja, és szeretne LEED Gold minősítést kapni. A terv az UEFA legmagasabb, negyedik kategóriájának előírásait is kielégíti.

Nekem nem kell több, meg kell csinálni. A terv megállná a helyét Ausztriában is, izgalmas és vannak egyedi ötletek benne. Magam részéről őszintén drukkolok, és ígérem, hogy el fogok menni az új húszezres stadionba, ha a Loki megint bejut a BL-be.

Loki stadion látványterv. Építész: Bordás Péter. Forrás: Debrecen Önkormányzat, sajtóiroda 2
Loki stadion látványterv. Építész: Bordás Péter. Forrás: Debrecen Önkormányzat, sajtóiroda
Loki stadion látványterv. Építész: Bordás Péter. Forrás: Debrecen Önkormányzat, sajtóiroda 3
Loki stadion látványterv. Építész: Bordás Péter. Forrás: Debrecen Önkormányzat, sajtóiroda
Loki stadion látványterv. Építész: Bordás Péter. Forrás: Debrecen Önkormányzat, sajtóiroda 4
Loki stadion, alsó szint tervezett funkciói. Építész: Bordás Péter. Forrás: Debrecen Önkormányzat, sajtóiroda

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.