Oroszországba viszik a magyar dámot

Nagy Áron

2012. május 5., szombat 08:57

Kiváló minőségű magyar dámszarvast vásárolt az orosz kalugai vadásztársaság a Nyírerdő Zrt.-től. A Gúthi Erdészet területén befogott nyolcvan vadat különleges állatszállítóval két és fél nap alatt sikerült elszállítani.

Nyolcvan dámszarvast vásárolt egy oroszországi, kalugai vadásztársaság a Nyírerdő Zrt.-től – közölte a társaság. A nyírségi erdészeti vállalat tájékoztatása szerint a dámok hosszú utat tettek meg: Szlovákián, Lengyelországon és Fehéroroszországon keresztül, két és fél napos utazást követően érkeztek meg a célállomásra. Olyan speciálisan kialakított, kétszintes állatszállítón vitték a szarvasokat, amelyen etetésre és itatásra egyaránt van lehetőség.

A tranzakcióról februárban, a moszkvai Vadászat, horgászat, pihenés – 2012 tavasz elnevezésű kiállításon született megállapodás, ahol a magyar állami erdőgazdaságok mutatkoztak be – olvasható a híradásban, melyből kiderült: a szarvasokat szaporításra vásárolta meg az oroszországi partner. A harminc hím, és ötven nőstényt a Gúthi Erdészet területén fogták be, majd öt csoportban tartották őket a szállításig. Az állomány vegyes korú, a többi között vannak benne például négy-hat éves bikák és egyéves borjak is. A szükséges vizsgálatokat a magyar állatorvosok orosz kollégáikkal közösen végezték el.


A Nyírerdő szerint nagyon komoly munkát jelentett a szállítás megszervezése és előkészítése, de az engedélyek beszerzéséhez a társaság a Vidékfejlesztési Minisztériumtól segítséget kapott. „Reméljük, hogy a most eladott szarvasoknak köszönhetően még többen megismerik Gúth nevét, és növekszik nálunk az orosz vendégvadászok száma. Bízunk abban, hogy egy hosszú távú üzleti kapcsolat első állomásán vagyunk túl. Szeretnénk, ha más vadfajokból is vásárolnának hasonló céllal, hiszen Magyarország mindig is híres volt kimagasló genetikai értékű vadállományáról” – fogalmazott Szalacsi Árpád, a Nyírerdő vezérigazgatója.

Mint ismert, Gúth egyfelől a két dámbika-világrekordról nevezetes, de említésre méltó az is, hogy ez az egyetlen vadászterület a világon, amely kétszer érdemelte ki a CIC, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. Az itt folyó szakmai munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg az elismerésekkel.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.