A mindenmentes étrendek hátrányai

2017. augusztus 3., csütörtök 21:38, frissítve: péntek 09:39

Az utóbbi időben egyre divatosabbak a különböző diéták, speciális étrendek, már szinte minden étterem és cukrászda kínál tej-, tojás- és cukormentes termékeket, de a gluténmentes ételek is egyre felkapottabbak. A mindenmentes ételek időszakát éljük, amikor sokan „büszkélkedhetnek” legalább egyfajta allergiával, ételintoleranciával, esetleg pluszkilókkal. Ezekre pedig jó megoldásnak tűnhet egy-egy szigorúbb étrend. Kérdés, hogy az európai embernek ez a New Age vonal valójában mennyire egészséges, és miképpen hat például a gyermekek fizikai fejlődésére, ha a szülők meggyőződése miatt ők sem kapnak tejet vagy húst.

Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt a Magyar Nemzetnek: azok, akik a vegán vagy paleoétrendre való áttérés előtt nem táplálkoztak megfelelően és egészségesen, biztos hogy pozitív változásokat tapasztalnak, ha bármelyiket elkezdik. A paleoétrend esetében például jóval több zöldséget és gyümölcsöt kezdenek fogyasztani, elhagyják a késztermékeket, amelyekben hozzáadott cukor vagy több só van. Ám hosszú távon korántsem biztos, hogy a szervezetük ezekkel az étrendekkel jár a legjobban.

A szakember szerint ugyanis mindkét étrendre igaz, hogy számos olyan tiltást tartalmaz, ami az egészséges táplálkozás szempontjából felesleges, hosszú távon pedig káros következményei is lehetnek. A paleónál például a tej, tejtermékek tiltása ilyen: azért problematikus, mert számos olyan értékes vitamin és ásványi anyag esik ki a táplálkozásból, ami fontos volna a gyerekek és a felnőttek számára is. Ezekből szívódik fel például a legeredményesebben a kalcium, amire a csontrendszerünknek elengedhetetlenül szüksége van.

– A különböző probiotikumok, amelyek a savanyított tejtermékekben találhatók, fontos szerepet játszanak a bél- és az immunrendszer megfelelő működésében is. Ha valaki a paleoétrendet követi, ezekről mind le kell hogy mondjon, ezzel pedig szükségtelenül szűkül a fogyasztható és egészséges termékek köre – mondta a dietetikus.

Ez különösen nagy probléma lehet, ha valaki saját meggyőződése okán gyermekét is a paleoétrend szerint táplálja, vagyis sem gabonát, sem tejterméket nem ad neki. Még rosszabb a helyzet, ha vegán étrend esetén mindenfajta állati eredetű táplálékot megvonnak tőlük. – A gyerekek számára még fontosabb, hogy egészségesen étkezzenek, és ne aszerint, amit a szülő annak vél, és különböző helyekről összeolvasott. Bizalmat kellene adni a táplálkozástudományi szakembereknek, hiszen amit ők mondanak, az mindig tudományosan megalapozott. Nagyon lényeges a gyerekek fejlődése szempontjából, hogy a megfelelő kalciumbevitelt biztosítva táplálkozzanak, ez ugyanis kihat például a csontjaik állapotára. A vegánoknál gyakran kialakuló vas- és B12-vitamin-hiány miatt pedig fáradékonyabbak lesznek, nem tudnak úgy koncentrálni, mint egészséges társaik – hangsúlyozta Erdélyi-Sipos Alíz. Amennyiben tehát hosszú éveken keresztül paleo- vagy vegán étrend szerint táplálkoznak a szülők, és miattuk kényszerűségből a gyermek is, az egyértelműen hátrányukra válhat.

Erdélyi-Sipos Alíz szerint a vegán étrend az egyik legdrasztikusabb megszorítás mind közül, ennél ugyanis semmiféle állati eredetű ételt nem szabad bevinni a szervezetbe. Mögötte sokszor vallási vagy erkölcsi meggyőződés áll. A probléma az, hogy ez nagyon sokféle vitamin- és ásványianyag-hiányhoz vezethet, ami a gyerekekre különösen veszélyes. Azzal ugyanis, hogy semmiféle állati eredetű terméket nem fogyasztanak, a teljes értékű fehérjék, aminosavak nem kerülnek be a szervezetükbe. Ezeket másképp pedig nem lehet pótolni.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha tejcukor-érzékenység vagy tejfehérje-allergia miatt döntenek úgy, hogy ezeket a termékeket elhagyó étrendet választanak, a szakember úgy válaszolt: aki a tejcukorra érzékeny, azoknak megoldás lehet, ha laktózmentes termékeket fogyasztanak. Ezekből már egyre nagyobb a kínálat, így nem kell a tejet kiiktatniuk az étrendből. Amennyiben valaki a tejfehérjére allergiás, és emiatt nem fogyaszthat semmiféle tejterméket, akkor sem muszáj a paleoétrendre áttérni, ugyanis könnyen lehet, hogy ettől függetlenül a gabonát nem kell kihagynia az étrendjéből. A szakember szerint hosszú távon nem a kíméletlen diéták és a feleslegesen tápanyagokat elvonó étrendek vezetnek jóra, inkább a kiegyensúlyozott táplálkozás segíti elő a testileg és lelkileg is egészséges életet. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége éppen ezért nemrégiben létrehozta az Okostányért, a felnőtteknek szóló új magyar táplálkozási ajánlást. Ez mindenki számára hozzáférhető és letölthető a szövetség oldaláról. Vásárlási tanácsokat, étrendeket is találnak az érdeklődők.

A dietetikus kiemelte azt is: nem elég a megfelelő étrend, a mozgásra is óriási szükség van. Sokan azért kezdenek szigorú diétába, hogy fogyjanak, de ez önmagában nem vezet célra. – Csak úgy lehet eredményt elérni, ha egyrészt beépítik a mindennapokba a sportolást, másrészt nem éheznek – szögezte le.

Fagyban a vitamin

A zöldség- és gyümölcsfélékben a tárolás és a főzés során az egyik leglényegesebb változás a vitaminok veszteségében figyelhető meg. Erdélyi-Sipos Alíz szerint ez a folyamat gyakran már a viszonylag rövid időtartalmú tárolás során is bekövetkezhet. A veszteség minimálisra csökkenthető, ha gyorsfagyasztást alkalmazunk, és megfelelő hőmérsékleten, mélyhűtőben tároljuk az élelmiszert. A hazai felnőtt lakosságnak szóló Okostányér azt is hangsúlyozza, hogy a legalább négy adag zöldség vagy gyümölcs napi fogyasztásából minimum egy friss vagy nyers legyen. (K. Sz.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.03.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.