A norvég a legboldogabb nemzet

MTI

2017. március 20., hétfő 11:38, frissítve: hétfő 12:12

Norvégia a legboldogabb ország a világon, az amerikaiak szomorúbbak lettek, az érzés nem csak a pénzen múlik – ez derült ki a világ országait rangsoroló idei tanulmányból.

A világ országait a lakosság boldogsági szintje alapján sorba állító jelentés megállapította, Norvégia annak ellenére is megszerezte a vezetést, hogy a gazdaságában kulcsszerepet betöltő olajár mostanában kedvezőtlenül alakul.

Az ENSZ kezdeményezésére létrejött Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata által publikált tanulmány szerzői szerint a ranglista kialakulásában valójában az emberi tényezők nyomnak a legtöbbet a latban.

Norvégia a tavalyi negyedik helyről ugrott a lista csúcsára a felmérésben. A korábbi listavezető, Dánia a második helyre szorult, az első öt között sorrendben Izland, Svájc és Finnország szerepel még. Az elmúlt tíz év alatt Venezuela és a Közép-afrikai Köztársaság esett vissza a legjobban, Nicaragua és Litvánia emelkedett a legtöbbet. Magyarország a 75. helyen szerepel a listán, tavaly a 91. helyen végzett a felmérésben.

A skandináv országok kiugró eredménye annak köszönhető, hogy arrafelé működik a közösségi érzés és az egyetértés abban, hogy mi jó nekik – vélte Meik Wiking, a koppenhágai boldogságkutató intézet egyik vezetője, aki azonban nem vett részt a globális boldogságjelentés és rangsor elkészítésében. Az Egyesült Államok, amely tavaly még a 13. helyen állt, a 14. helyre csúszott le. Az elmúlt évtizedben Amerika boldogságindexe öt százalékkal csökkent.

John F. Helliwell, a kanadai British Columbia-i Egyetem közgazdásza, a tanulmány vezető szerzője úgy értékelte, miközben valamennyi pénzre azért szükség van a boldogsághoz – amit az is jelez, hogy a lista sereghajtói között kétségbeejtően szegény országok is vannak –, egy bizonyos küszöb fölött azonban a több pénz nem jár több boldogsággal.

Az idén ötödször elkészült éves jelentés 155 országot rangsorolt az egy főre jutó GDP és a várható egészséges élettartam alapján. A tanulmányhoz továbbá globális felmérések négy tényezőjét is alapul vették, amelyekben a résztvevők egy tízes skálán értékelték, hogy mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amelyben élnek és mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

A boldogság 10-es listája:

1. Norvégia

2. Dánia

3. Izland

4. Svájc

5. Finnország

6. Hollandia

7. Kanada

8. Új-Zéland

9. Ausztrália

10. Svédország

 

 

A szerkesztő ajánlja