A szer, amely egymilliárd embert öl meg

2013. november 17., vasárnap 14:19

Tüdőrák, szívinfarktus, agyvérzés, ijesztő külső és belső elváltozások – egyebek között ezeket okozhatja a cigaretta. Akár egymilliárd ember is meghalhat a 21. században dohányzás következtében, ha nem tesznek sürgősen ellene. November 17-e füstmentes nap, legalább ma ne gyújtson rá!

Közel hatmillió ember hal meg évente a világon dohányzás miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A dohány az egyetlen olyan termék, amely fogyasztóinak ötven százalékát megöli, ha rendeltetésszerűen használják. Becslések szerint ha nem tesznek sürgősen ellene, akár egymilliárd ember is meghalhat a 21. században. A gyermekujj-vastagságú gyilkos szer csak a 20. században százmillió embert ölt meg. A WHO európai régióját is sújtja a dohányzási járvány: a dohányzás felelős a halálozás közel 21 százalékáért és a várhatónál korábbi elhalálozás miatt elveszített 12-20 életévért.

Tüdőrák, szívinfarktus, agyvérzés…

A dohányzás leggyakrabban szív- és érrendszeri, illetve tüdő- és légúti betegségekhez vezet: a szívinfarktus, az agyvérzés, az idült obstruktív légúti betegség (copd), a tüdőtágulás és a rák (elsősorban a tüdő-, a gége-, a szájüreg- és a hasnyálmirigyrák), továbbá az impotencia, valamint az alulfejlett baba kialakulásának jelentős kockázati tényezője. Felmérések támasztják alá, hogy gyakrabban alakulnak ki viselkedési zavarok azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyjuk várandósan hódolt a dohányzásnak, mint azoknál, akiket füstmentesen vártak. És akkor még nem ejtettünk szót azokról a gyermekekről, akik kőkemény passzív dohányosok egyes családokban. Vannak felmérések, amelyek kimutatták, hogy ha egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, akkor a középiskolás korában végzett szűrésen a tüdeje nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható.

A rendszeresen dohányzók aránya Magyarországon, 2002–2012
Ábra: MTI
Füstmentes világnap

November 17-e füstmentes nap: az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére a nap különböző rendezvényein azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak.

 

(Wikipédia)

Azt, hogy a káros élvezeti eszköz tüdőrákot okoz, szinte mindenki tudja, azt viszont kevesen, hogy milyen teljes körű élettani leépüléshez vezet. Ijesztő külső és belső elváltozások írhatók ugyanis a nyolccentis gyilkos számlájára. Töredezett haj, szürke bőr, kellemetlenül megerősödő testszőrzet – csupán néhány példa, hogy hogy teszi tönkre a testet. Erről bővebben egy szemléletes cikkben olvashat itt.

A legfrissebb adatok szerint összefüggést fedeztek fel a csontritkulás és a dohányzás között, ugyanis a káros szenvedéllyel élőknél jóval kisebb csontsűrűséget véltek felfedezni.

80 milliárdos veszteség

A dohányzás a fejlett országokban, így Magyarországon is hatalmas népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, csak 2010-ben 80 milliárdos veszteséget okoztak hazánknak a dohányzással kapcsolatos kiadások. Dohányzással összefüggésbe hozható betegséggel félmillió pácienst láttak el a magyar kórházakban 2010-ben, a betegek több mint harmada, 36 százaléka, 180 ezer fő – a férfi betegek közel fele, a nők több mint negyede – a dohányzás miatt került kórházba. A járóbeteg-szakrendelésen regisztrált 3,6 millió eset 36 százalékának ellátását valamilyen dohányzásnak tulajdonítható megbetegedés tette szükségessé. A férfiaknál ez az arány 42 százalék, a nőknél 30 százalék volt.

2010-ben 20 470 ember halt meg Magyarországon dohányzás következtében, ami az összes halálozás egyhatodát, 16 százalékát tette ki. A férfiak esetében az összes halálozás 23 százaléka, nőknél 9 százaléka volt a dohányzás következménye.

Dohányosok az Európai Unióban (2012)
Ábra: MTI
Sikerek a dohányzás visszaszorításában

Már mutatkoznak a dohányzás visszaszorítására tett erőfeszítések eredményei: a 2007-es adatokhoz képest a tavalyiak arról tanúskodnak, hogy az alkalmi dohányosok aránya a felére csökkent, ami kifejezetten az időközben elfogadott, a zárt téri dohányzást tiltó – 2012 óta tilos a dohányzás zárt térben – jogszabály módosításnak tulajdonítható. A Szinapszis Kft. felmérései szerint pedig az új trafiktörvény hatására ritkábban fog cigarettát vásárolni a dohányosok tizenhárom százaléka.

A dohányzás visszaszorítása, a nemdohányzók védelme érdekében végzett munkájáért Orbán Viktor miniszterelnök októberben díjat vett át Margaret Chantól, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójától.

Hogyan lehet legkönnyebben letenni a cigarettát?

Egy svájci tanulmány szerint nagyobb sikerrel hagyják abba a dohányzást azok, akiket partnerük ebben támogat, ám az önbizalom erősítése épp ilyen fontos. Nemcsak a partner, hanem például a Facebook is segíthet megszabadulni a káros szenvedélytől: azok, akik társaikkal együtt csatlakoznak valamilyen Facebook-csoporthoz, nagyobb eséllyel szoknak le a dohányzásról.

A technika a leszokásban is segít: feltalálták már a beszélős cigarettásdobozt is. Addig viszont, amíg piacra dobják őket, marad az akaraterő.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.