A vegetarianizmus lehet a megoldás az éhínség megfékezésére

MN

2018. április 1., vasárnap 15:32, frissítve: vasárnap 17:34

Egyre többen éheznek a világban: 51 országban 124 millió embert érint súlyosan – figyelmeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi hivatala. Mint kiemelik, az okok egy részét, a fegyveres konfliktusok és az éghajlatváltozás miatti problémákat lehetne kezelni. De – mint hangsúlyozzák – ehhez a világnak át kellene térnie a vegetarianizmusra – írja a Napi.hu.

A jelentésből az derül ki, hogy azért van több éhező, mert az erősödő konfliktusok miatt felborult az élelmezési helyzet Mianmarban, ahogy Nigéria északkeleti részén, Kongóban, Dél-Szudánban és Jemenben is. További gondokat okozott a hosszan tartó szárazság, ezzel a kevesebb termés. Ráadásul a Föld lakossága egyre csak növekedik, az évszázad felére a  száma megközelítheti a 10 milliárd főt, ez pedig a mostani mezőgazdasági termények iránti kereslet 50 százalékos bővülését vonja maga után.

A változást az jelenthetné, ha az élelmiszer-pazarlást állítanák meg, illetve a húsközpontú étrendet kellene visszaszorítani. Az utóbbi témával kapcsolatban kutatás is készült Ron Milo és kutatócsoportja, az izraeli „Weizmann Institute of Science” munkatársai megállapították, hogy négy gramm marhahús előállításához szükséges földterületen 100 gramm olyan növényekből előállított táplálékot lehetne nyerni, amelynek fehérje- és kalóriatartalma egyenlő a marhahúséval. A sertéshúst nézve az arány valamivel jobb: 90 a tízhez, a tejtermékek esetén 75 százalékos, a baromfinál pedig 50 százalékkal, míg a tojásnál arányaiban 40 százalékkal több erőforrásra van szükség.

Mint írták, az USA-ban a jelenlegi lakosság duplájának (700 millió embernek) elegendő növényi élelmiszert lehetne előállítani. Ugyanakkor nem utolsó szempont az is, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolja a növénytermesztést, hiszen nálunk például a felmelegedés nagyon ártalmas a gabonára.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.