A YouTube-ra kattannak, ha kell nekik valami

NT

2012. július 17., kedd 16:54

Hírforrásként kezelik a felhasználók a YouTube közösségi videomegosztó portált, kiugró események és természeti katasztrófák esetén a szemtanúk videóiból tájékozódnak – állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

A Pew Research Center független médiakutató 15 hónapig vizsgálta a Google tulajdonában lévő közösségi videomegosztó legnépszerűbb videóit. Az eredmény szerint a televíziós hírek nézőinek száma még mindig könnyűszerrel túlszárnyalja a YouTube-ról tájékozódók számát, ugyanakkor a portál olyan „feljövőben lévő digitális környezet, ahol a profi újságírás elegyedik a civil tartalommal”.

„A videós újságírás új formája jelent meg ezen a platformon. Olyan forma, amelyben a sajtóorgánumok és a közönség közötti kapcsolat jóval dinamikusabb és multiverzálisabb, mint amilyet egyéb platformoknál korábban észlelhettünk” – jelentette ki Amy Mitchell, a médiakutató Project for Excellence in Journalism programjának igazgatóhelyettese.

A legnépszerűbb videók jó harmada származik civilektől, több mint a felük pedig sajtóorgánumoktól kerül a portálra, ám előfordul, hogy ezek a hírvideók is tartalmaznak YouTube-felhasználók által feltöltött anyagokat.

A tanulmány vizsgálati ideje alatt – 2011 januárja és 2012 márciusa között – a japán földrengés és árhullám volt a legnézettebb hírtéma. A Japánból feltöltött legnézettebb videók között szerepeltek a helyi biztonsági kamerák felvételei, hírtévés beszámolók és a japán parti őrség filmjei.

A felmérés megállapította, hogy gyakorta szerepelnek egyéb drámai események is a legnézettebb videók között.
Mitchell tájékoztatása szerint a szemtanúk felvételei beépülnek a hírfogyasztás folyamatába, olyannyira, hogy a YouTube globális hírarénájában profi és amatőr videók váltakoznak. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy fiatal platformról van szó, és az információáramlás módja még kidolgozásra szorul.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.