Amíg a brit fiatalok az egészségükre figyelnek, a magyarok drogoznak

MN

2017. október 22., vasárnap 11:31, frissítve: vasárnap 11:48

Összevetve a brit és a magyar fiatalok életmódját, jelentős különbségek rajzolódnak ki. Az Independent cikke szerint a kétezer megkérdezett válaszából az látszik, hogy jóval kevesebbet költenek szeszes italokra, az átlag 23 500 forintot havonta, ami ott ezek szerint kevésnek számít, ám 18 százalékuk egyáltalán nem költ alkoholra. Az egészséges életmódra ugyanakkor, amelynek jelentős részét képezi a sport, 41 ezer forintnak megfelelő összeget fordítanak, ami jelentős fordulat az előző két évtizedet nézve, mivel a korábbi négyszeresét jelenti az összeg. Sokba kerül még a lakhatás, a közlekedés és az étkezés is. Az italok a listájuk végén szerepelnek csak. A felmérést az SPC alkalmazás rendelte meg, amely az egyetemisták Airbnb-jének nevezi magát.

A ködös Albionnál jóval borúsabb az a kép, amelyet a magyar fiatalokról fest a Hír TV cikke: hazánkban egyre több gyerek- és fiatalkorú kerül drogrehabilitációs központba az olyan új típusú kábítószerek miatt, mint amilyen az úgynevezett biofű, amely még a cigarettánál és az alkoholnál is olcsóbban szerezhető be például az internetről a Magyar Posta házhoz szállításával, de személyesen beszerezni sem nagy kihívás. A kormány 2018-ban csupán 518,9 millió forintnyi költségvetési forrást fordít a drogellenes intézkedésekre, ami kevésnek számít. A jogszabályok könnyen kijátszhatók. Az elfogott dílerek nem maradnak sokáig rács mögött, mert a rendőrség tiltólistája lemaradásban van a szerkínálók újabb és újabb anyagaival szemben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.