Darth Vader is üdvözülhet – vallás és Star Wars

2015. november 1., vasárnap 13:53

Keresztény és keleti vallások spirituális gondolatait egyaránt beleláthatjuk a Csillagok háborúja epizódjaiba, ahogy egyesek vallás- és egyházkritikaként is értelmezik a történetet. Yoda mester tipikus tibeti szerzetes, Darth Maul a Sátán egyik formája, a jedi lovagok pedig apostolok és vértanúk egyszerre, ráadásul Darth Vader is üdvözülhet.

A Csillagok háborúja filmjei nemcsak egy galaxis politikai viharait vagy a Skywalker család történetét mesélik el, hanem mélyebb, mögöttes tartalom is van bennük. Egyesek szerint azt is megtudhatjuk az epizódokból, hogyan kerülhetünk közelebb Istenhez, vagy hogyan érhetjük el könnyebben a belső egyensúlyunkat.

„A történet egy fiatal fiúról szól, aki úgy érzi, sehová sem tart az élete. Többet szeretne, de nem tudja, miként érje el. Aztán Obi-Wanon és Yodán keresztül belefut egy korábbi nemzedék ősi és bölcs tanaiba”

– mondta a Chicago Tribune szerint 2005-ben Dick Straub a Jedi mesterek keresztény bölcsessége című könyvének chicagói bemutatóján. Elmondása szerint minden vallásos történetnek az a lényege, hogy a tudatlanságtól és a vakságtól a tudásig, látásig jutunk el – így van ez Luke Skywalker esetében is. Szerinte Yoda és Jézus tanításai nagyon hasonlóak, mindketten arra ösztönöznek, hogy cselekedjünk.

Jó és rossz küzdelme

A Star Wars története a jó és rossz küzdelméről szól – mondta az MNO-nak Bese Gergő iskolalelkész. A filmek azért is érdekesek, mert a gonoszt sok formában láthatja bárki – például vörös arcú, szarvakkal rendelkező egyénként (Darth Maul) –, míg a jót (az Erőt) csak azok képesek látni és használni, akik elkötelezik magukat mellette. Ebből a szempontból a jedi mesterek olyanok, mint az apostolok – véli Bese.

Darth Maul a Baljós árnyak képsorain, miközben a Királyi Filharmonikus Zenekar és Kórus a zeneszerző John Williams filmzenéjét adja elő 2009. április 10-én Londonban
Darth Maul a Baljós árnyak képsorain, miközben a Királyi Filharmonikus Zenekar és Kórus a zeneszerző John Williams filmzenéjét adja elő 2009. április 10-én Londonban
Fotó: Leon Neal / Europress/AFP

A sith-eknek is jár a megbocsátás!

Bese Gergő iskolalelkész az MNO kérdésére elmondta: mindenki tud üdvözülni, aki megbánja a bűneit. Így akár Darth Vader is a mennybe juthatna, ha valós személy lenne és bűnbánatot gyakorolna.

A jedi és a sith lovagok közti különbség továbbá, hogy míg utóbbiak nem áldozzák fel magukat a gonosz győzelmének oltárán, addig előbbieknek mindvégig a jó győzelme a végcéljuk. Ezért akár képesek meghalni is, így a vértanúk analógiája is eszünkbe juthat – mondta az iskolalelkész. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jedi és a sith lovagok Erőhöz való viszonya az angyalok Istenhez való viszonyára hasonlít. A Sátán bukott angyal, akinek hite és képességei ugyanonnan származnak, mint az angyalok esetében – ugyanez igaz a sith-ekre és a jedi lovagokra is Bese szerint.

Az Erő megkérdőjelezése

John C. McDowell, az Edinburgh-i Egyetem szisztematikus teológiával foglalkozó professzora 2007-ben azzal kezdte esszéjét, hogy rámutatott „Az Erő legyen veled” és „Az Úr legyen veled” elköszönések hasonlatosságára. Emellett Obi-Wan Kenobi mester „Ne feledd, az Erő mindig veled lesz!” és Jézus „És ne feledjétek: én mindennap veletek leszek, amíg a világ el nem múlik!” kijelentése között is párhuzamot vont. Megemlítette azt is, hogy sok kereszténynek túl keleties a Star Warsban lefektetett filozófia (erről még lesz szó), amelyet ráadásul több helyütt is megkérdőjeleznek a klasszikus trilógiában.

„Engem kicsinek látsz, nem igaz? Hát tudd meg, a látszat csal […], mert velem van az Erő, és az Erő hatalmas. Az életből árad, ezért nagy. Körülvesz valamennyiünket. Összeköt és megvilágosít minket. Nem az izmaidban, magadban, magad körül kell érezned az Erőt. Mindenütt. Közted és köztem. A fákban, a kőben. Mindenütt. Igen.” (Yoda mester A Birodalom visszavágban)

Egyrészt Han Solo beszél humbugról az Ezeréves Sólyom fedélzetén, másrészt Motti admirális a Halálcsillagon kijelenti: „A boszorkányosságai nem ijesztenek meg minket, Vader nagyúr! A szánalmas babonái, melyben úgy hisz, nem segített elővarázsolni azokat a tervrajzokat, és a látnoki képességeivel sem találta meg a lázadók titkos támaszp… [elakad, fulladni kezd]” Ráadásul egy jedi révén az Erőre érzékenyek spirituális volta is megkérdőjeleződik a Baljós árnyakban, amikor Qui-Gon Jinn arról értekezik, hogy a midikloriánokkal való szimbiózis miatt képes egy jedi az Erő érzékelésére és használatára. (A midikloriánokról bővebben itt olvashat.)

A Star Wars keresztény kritikája

Nem minden keresztény gondolja úgy, hogy a Csillagok háborúja az ő hitükből táplálkozik: 2005-ben, A sith-ek bosszúja bemutatásának környékén tüntetést is szerveztek. Honlapjuk is van azoknak, akik szerint a Star Wars a Sátán eszköze, azt is megtudhatjuk innen, hogy aki hisz az Erőben, a pokolra fog jutni.

Komoly vallási kérdéseket, így valláskritikát is felvet a Csillagok háborúja – ezt már Bakos Zsolt, a kelenföldi Szent Gellért-plébánia káplánja mesélte az MNO-nak. Elmondása szerint olvasott olyan elemzést, amely szerint Darth Vader története maga a valláskritika. Anakin Skywalker néven született, vezetékneve égen járót jelent, így máris párhuzamot vonhatunk Jézussal. Ahogy a Megváltó, úgy a jedi lovagok között kiválasztottnak tartott Skywalker fogantatásának körülményei sem teljesen szokványosak (Jézus szeplőtelenül, Anakin pedig a midikloriánok révén fogant). Emellett a Star Warsban a jedi lovagok megbuktatása révén egyházkritikával is találkozhatunk, nem véletlen, hogy az uralkodó képét gyakran montírozták össze XVI. Benedek pápa fotójával – mondta a káplán. Hozzátette: ő egyébként nem hisz az efféle értelmezésekben, mivel mindenki azt lát bele egy ilyen filmbe, amit szeretne.

Darth Vader A sith-ek bosszúja premierjén rohamosztagosok előtt vonul el 2005. május 16-án Londonban
Darth Vader A sith-ek bosszúja premierjén rohamosztagosok előtt vonul el 2005. május 16-án Londonban
Fotó: John D. McHugh / Europress/AFP

Segít-e közelebb kerülni a hithez?

A már említett John C. McDowell úgy gondolja, hogy a Csillagok háborúja olyan etikai kérdéseket is feszeget, amelyekkel a vallások is foglalkoznak. Mit kell tenni a gonosszal, hogyan ismerhetjük fel? – merülnek fel a kérdések, és a filmek révén George Lucas ráérzett arra, hogy a fiatalok morális válsága során megfogalmazódó kételyekre is képes választ adni – véli McDowell.

Ezzel egyébként nem ért egyet Bese Gergő iskolalelkész. Úgy véli, hogy a Star Wars elsődlegesen nem e gondolatainkra hat, mert az embereket jobban izgatja, hogy van-e élet a Földön kívül. Emiatt a Csillagok háborúja Bese szerint inkább „zavart támaszt az Erőben”, mert azt sejteti, hogy lehet élet a bolygónktól távol. Emellett ahhoz, hogy közelebb lehessen vinni a fiatalokhoz a kereszténységet a film által, szerinte arra van szükség, hogy a nézők ismerjék az alapfogalmakat, és felismerjék a spirituális utalásokat.

Téves spiritualitás felé fordítja el a potenciális hívők fókuszát a film – véli Bakos Zsolt káplán. Szerinte a Star Wars az önmegvalósítás, a szabadság és a megfoghatatlan Erő fontosságát hangsúlyozza, miközben a hit révén valami részévé válik az egyén.

Egyetemes tanok

Nemcsak a keresztény vallás tanait lehet felfedezni a Csillagok háborújában, hanem keleti vallásokét is. Egyesek szerint sokkal inkább a keleti gondolkodáshoz van közel a Star Wars, mint a nyugati kereszténységhez, a jedi lovagok például szamurájszerűek – a dzsidaigeki (angol fonetikában jidaigeki) szó a Japánban a szamurájok korában játszódó filmet jelöl. Bese Gergő szerint is felfedezhetők keleti vonások, Yoda mester például tipikus tibeti szerzetes, aki elbújik a világ elől, de bölcs gondolatait megosztja azzal, aki felkeresi – mondta.

Yoda mester viaszszobra a londoni Madame Tussauds múzeumban
Yoda mester viaszszobra a londoni Madame Tussauds múzeumban
Fotó: JUSTIN TALLIS / Europress/AFP

John Porter tucsoni sebész, A tao és a Csillagok háborúja szerzője már azelőtt rajongója volt a filmnek, hogy 1993-ban elolvasta volna a Tao-tö-kinget, azaz Az Út és Erény könyvét. Ám ezt követően jött rá, hogy taoista hite és Yoda mester tanításai kapcsolatban állnak egymással. Méghozzá úgy jutott erre a felfedezésre, hogy egy hitbéli kérdésre Yoda szavaival válaszolt. Porter kijelentette 2005-ben a Chicago Tribune-nak:

„»Nincsenek miértek. Eleget tanítottam ma már neked.« Ennek a lényege az volt, hogy néha elég csak hallgatóznod és tudnod, hogyan érzel. A taoizmusban minden egyes nap egyre kevesebbet tanulsz, ezzel egy időben pedig közelebbi kapcsolatba kerülsz a természettel.”

Egy másik keleti vallás, a buddhizmus alapértékei is megtalálhatóak a Star Warsban, ha értő szemek és fülek keresik. A Chicago Tribune említett cikkében Matthew Bortolin, A Csillagok háborúja dharmája című kötet írója azt állítja, Yoda és Buddha tanításaiban sok a közös pont. Elmondta: Yoda sokat panaszkodik amiatt, hogy Luke nem koncentrál eléggé a tanulnivalójára. „Visszatérni a jelenbe – ez buddhista gondolat, és Yoda ezt szeretné elérni Luke-nál” – jelentette ki Bortolin. Hozzátette:

„Sokak számára nem elég az, amit mondanak nekik. A buddhizmussal képes lehetsz egyedül felfedezni dolgokat. A jedi lovagoknak is át kell menniük ezen a folyamaton.”

Csak kivetítik a saját gondolataikat?

Persze nem feltétlenül kell hinni a vallásos értelmezéseknek – mondta 2005-ben a Chicago Tribune-nak Robert Thompson, a Syracuse-i Egyetemen működő Bleier Televízió- és Popkultúraközpont professzora. „Az erősen vallásos emberek minden történetmesélésre a hitük szempontjából tekintenek” – tette hozzá.

Összességében inkább az mondható el, hogy George Lucas meglehetősen eklektikusan kölcsönzött különböző gondolatokat különböző vallásokból – köztük több egyetemes bölcseletet. Így alakulhatott ki a Csillagok háborúja gondolatvilága.

Star Wars és tudomány
December 18-án érkezik a Csillagok háborúja hetedik epizódja, Az ébredő Erő. Ennek kapcsán utánajárunk, hogy különböző tudományágak miként vélekednek a filmtörténet egyik legfontosabb alkotásairól. Sorozatunk következő epizódjában a természettudományokkal foglalkozunk majd.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.