Fényszennyezés: sokkoló a helyzet Hongkongban

2013. március 22., péntek 17:32

A nemzetközi normaként számon tartottnál 1200-szor erősebbek az éjszakai fények Hongkongban. Itt a legsúlyosabb a fényszennyezettség a világon.

Hongkongban a legsúlyosabb a fényszennyezettség a világon – derül ki egy frissen nyilvánosságra hozott jelentésből. A Hongkongi Egyetem által készített tanulmány szerint a felhőkarcolóiról és kivilágított épületeiről is híres nagyváros egyes részeiben az éjszakai fények a nemzetközi normaként számon tartottnál 1200-szor is erősebbek, komoly veszélyt jelentve az emberi egészségre és az állatvilágra is.

Fényszennyezés Hongkongban: a fények 600-szor erősebben ragyognak

A három éven át elvégzett adatfelvétel alapján a belvárosi területek átlagosan 300-600-szoros többletértéket mutatnak, de még a külvárosi részek is 30-40-szer erősebben „ragyognak” a normálisnál. A jelentést készítők vezetője, Jason Pun Csun-sing a South China Morning Post hongkongi napilapnak nyilatkozva „sokkolónak” nevezte az adatokat, és úgy fogalmazott, hogy a világon sehol máshol nem találni nagyobb mértékű fényszennyezést, mint Kína különleges igazgatású területén. A kutató összehasonlításképp megjegyezte, hogy az európai nagyvárosokban – így Madridban vagy Firenzében – rendre a normális szint 100-szorosa alatt marad a szennyezés mértéke.

Sokkoló a fényszennyezettség Hongkongban
Sokkoló a fényszennyezettség Hongkongban
Fotó: Europress/AFP

Veszélyben a biológiai óra és az agy is

A fényszennyezés zavarja a szervezet biológiai óráját, kihat az agyra és a test hormonális működésére – jegyzik meg a kérdéssel kapcsolatban az orvosok. Emellett az állatvilágot is befolyásolja, egyes fajokat ugyanis megzavarhatja a tájékozódásban. A helyzet kezelését nehezíti, hogy Hongkongban jelenleg nincsenek a kültéri világításra vonatkozó jogszabályok, míg ezt más világvárosokban központilag szabályozzák, az előírások ellen vétőket pedig szigorúan megbüntetik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.