Nemi élet az utcán, vagy magánügy? + Videó

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. március 9., péntek 14:50, frissítve: péntek 19:49

1562. március 9-én, tehát pontosan 450 éve Nápoly magisztrátusa rendeletet alkotott az utcai csókolózás megfékezésére, halállal fenyegetve meg azt, aki mégis megpróbálja. Az interneten keringő információ hihetetlensége miatt egy történészt, izgalmassága miatt viszont az utca emberét kérdeztük – utóbbit kamerával. Lássuk!

Ha igaz, 450 éve tiltották be az utcai csókolózást Nápolyban, ráadásul az e vétket elkövető szerelmesek halálbüntetéssel kellett, hogy számoljanak. Eddig maga az információ, de semmi több, ezért az MNO megkérdezett egy szakavatott történészt. A régmúlt idők eme fejezete Katona Csabának nem volt ismeretlen.– A Nápolyról szóló történet így, ebben a formában nem pontos. A nápolyi magisztrátus hozott egy intézkedést arról, hogy halállal büntetendő, aki közszeméremsértést követ el – kezdte a szórványinformáció kiegészítését Katona. Az biztos, hogy el kellett harapóznia a dolgoknak, Szent László sem passzióból hozott rendeletet a tyúklopás büntetéséről. – A XVI. század nem igazán a nyugalom évszázada az itáliai történelemben. A reneszánsz időszaka után vagyunk, az államhatalom jelentősen meggyengül, közel állunk az anarchiához, kézenfekvő, hogy túlzott szabadosság lett úrrá, miközben az egyház befolyása megerősödött – elemzi a helyzetet a szakember, aki azt, hogy a szóban forgó hír a csókolózásról szól, egyszerűen kiragadásnak tartja.

A világtörténelem régi korszakaiban egyébként nem számít egyedülállónak a nápolyi döntés: Babilonban egy nő mindkét fülét levágták közszeméremsértésért, sőt vannak olyan rendelkezések, amelyek máig érvényben vannak, Katona Csaba sorolja is.– Van két amerikai példánk: Iowa államban a bajuszos férfiak nem csókolhatnak meg senkit nyilvánosan, Wisconsinban pedig aki a vonaton csókolózik, törvényellenesen cselekszik. Norvégiában van még egy nagyon érdekes szabály, ami máig érvényben van, minden kórháznál ki van jelölve egy hely, ahol a betegek csókkal búcsúzhatnak szeretteiktől. Ezt nem tehetik meg bárhol, tekintettel kell lenniük szenvedő társaikra.

Katona Csaba figyelmeztet arra, hogy a 450 évvel ezelőtti Nápoly „csókfogalma” biztosan nem ugyanaz volt, mint amit mi tartunk annak a XXI. században; a rómaiakról tudjuk, hogy csóknak nevezték az arcra és a szájra adott puszit, de azt is, amit a mai szleng csak „smárolásnak” hív.

Az MNO bement a városba, és azt tudakolta az utca emberétől, zavarja-e, ha utcai csókolózást lát. Meglepő módon találtunk olyan leányzót, aki olvasott a nápolyi magisztrátus jogszabályáról – a többi derüljön ki csatolt videónkból!

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.