Hipszterek fodrásza

Varga Attila

2016. december 9., péntek 19:50, frissítve: péntek 21:23

Kéz alól vásárolt bútorokkal, bolhapiacok kincseivel rendezte be fodrászüzletét Száva Péter. A szokatlan miliő telitalálatnak bizonyult minden korosztály számára. A nyugdíjasok és a romkocsmák törzsközönsége mellett már Madridból is járnak hozzá hajat vágatni.

Száva Péter Hajdúszoboszlón gyerekeskedett. Édesapja huszonöt éven át felszolgálóként dolgozott a debreceni Aranybika szállodában, majd a szoboszlói Alföld étteremben, édesanyja pénztáros volt a nagy hírű fürdőben. A fiatalembert mégsem érintette meg a vendéglátás szele, asztalosnak tanult, majd szakmával a kezében pizzafutárként dolgozott. Sorsának alakulásában nagy szerepe volt annak a véletlennek, hogy a pizzafutárok hajdúszoboszlói pihenőhelye melletti üzlethelyiségben fodrászatot nyitott a Kelet-Magyarországon ismert Figaro szalonok üzemeltetője, a ma már Dániában élő Szél Sándor.

 
Száva Péter sorsának alakulásában nagy szerepe volt a véletlennek
 Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

– Még most sem késő. Csak ide a szomszédba kell átjárnod, és fodrász leszel, mondogatta nekem, ezért végül beiratkoztam a debreceni szakmunkásképző fodrászképzésére, a gyakorlatot pedig náluk töltöttem ki. Azóta sok helyen dolgoztam, végül Budapestre költöztem, nemrégiben önállósodtam.

A XII. kerületben talált egy önkormányzati ingatlant, egykori lámpabolt helyén nyitotta meg fodrászüzletét. Festő barátja a körülményeket látva „padlót fogott”, komoly felújítást kellett elvégezniük. Az üzlet berendezését kis részben lomtalanítási és ócskapiaci kincsekből alapozta meg, egy-egy komolyabb bútor után hirdetési portálokon kutakodott igen sokat. A harmincas évekbeli, kifogástalan állapotú bárszekrényt aprópénzért vásárolta Váchartyán mellett, egy zsákfaluban, a fésülködőasztalt az internetről lőtte, a két alagsori lámpát is más helyről, Hercegkútról, illetve a budai Városmajor utcából szerezte be.

 
Az üzlet berendezését kis részben lomtalanítási és ócskapiaci kincsekből alapozta meg
 Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

Van itt régi esernyőtartó, selyemfejű állólámpa, kellékes kisszekrény is. Első szakmájához visszanyúlva Száva Péter maga újítja fel a bútorokat: csiszolja, lakkozza, gombot cserél rajtuk, a székeket, fotelokat újrakárpitozza. A Singer varrógép állványa és asztala lett úgy átalakítva, hogy a körmös – akit még keres – porelszívójának is legyen helye benne. A régi rádió tetejére rakott notebook segítségével hangszórókból szól a modern zene.

A szalonnak kétszárnyú üvegajtaja van, és rengetegen bekukucskálnak ide. Mivel szemből, közelről az Old Time Hair logót nem látni, el sem tudják képzelni, mi működik itt.

 
Rengetegen bekukucskálnak ide
 Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

– Az volt a célom, hogy az első benyomás alapján a legutolsó gondolata legyen az a bekukucskáló embernek, hogy ez egy fodrászüzlet. Kérdezik is tőlem sokan, hogy mi ez. A legtöbben azt gondolták, hogy ez egy antikbútor-kereskedés. Sokan tippeltek kávéházra és galériaszerűségre is. Egy idősebb úr azt kérdezte, hogy milyen színpadi előadás lesz itt, merthogy őt már lenyűgözték a díszletek. Jöjjön be, nézzen körül, ez egy fodrászüzlet, mondtam. Nagy megrökönyödést okoztam neki.

Valóban megtévesztő a belső, hiszen nem hagyományos a két fodrászpult sem. Ugyanis háromtükrös toalettszekrények szolgálnak erre a célra.

– Sehol nem látott megoldás lett belőle, hiszen a két szélső tükörszárny elfordítható, így a kuncsaft nemcsak szemből, hanem oldalról is látja a készülő frizuráját. Ezt a majdnem körpanorámát nagyon megkedvelték a vendégek.

 
A legtöbben azt gondolták, hogy ez egy antikbútor-kereskedés
 Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

Egy Madridban élő, magyar származású visszatérő vendége itt szétnézve megállapította, hogy a spanyol fővárosban ez a hipszterek által kedvelt stílus a legmenőbb, és nem is gondolta, hogy Budapesten is rálel.

Most került a falakra fotós barátjának budapesti házakat ábrázoló sorozata. Marilyn Monroe képét már korábban kirakta, de Churchill és a Kojakot alakító Telly Savalas fotójának kihelyezésén is gondolkodik. Ugyanis bevezeti a kopaszok számára – akiknek szerzetesi hajkoronája azért még megvan – a félárú kedvezményt.

Száva Péter tavaszra-nyárra gramofonra vadászik. A vendégek kedvéért szeretne feltenni néha egy-egy sercegő hanglemezt is.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.