Hollandia szigorít a drogárusítás szabályain

PR

2012. április 16., hétfő 17:18

Május 1-jétől egyes holland tartományokban már csak bejelentett lakosoknak adhatnak el kannabisz kábítószert – erősítették meg hétfőn holland, illetve német források.
Nemrégiben a Hír TV Panaszkönyv című műsora derítette ki, hogy dizájnerdrogokat árulnak egy fővárosi üzletben. Mint megírtuk, hazánkban április 3-án hatályba lépett a dizájnerdrogok visszaszorítását célzó rendelet, amely a konkrét szerek mellett az alapvegyületeket felsoroló úgynevezett C listát is tartalmazza.

Májustól Zeeland, Észak-Brabant és Limburg tartományok szigorítanak az eddigi – Európában páratlanul liberális – drogárusítási szabályokon, 2013-tól pedig egész Hollandiában az lesz az általános szabály, hogy csak az országban letelepedett vevőket szolgálják ki. A németországi Viersen rendőrsége hétfőn közölte: arra számít, hogy a következő két hétben hatalmas bevásárlóturizmus indul meg, ezért fokozni kívánják a határforgalom ellenőrzését.

A legfeljebb ötgrammnyi kannabisz-származékot árusítható holland kávéházak mindig óriási nemzetközi forgalmat bonyolítottak, ami főként a német határ mentén fekvő településeken okoztak a lakosság számára már-már elviselhetetlen terheket. Ennek kiküszöbölésére vezetik be, hogy a jövőben csak bejelentett lakcímmel rendelkezőket szolgálnak ki, nekik is előbb regisztrálniuk kell magukat a kávéházakban. A rendelkezésnek örülnek Hollandia EU-s partnerei is, a zéró toleranciát hirdető tagországok szemében ugyanis szálka volt a liberális holland drogpolitika.

A holland filozófia hátterében az a megfontolás áll, hogy ha az úgynevezett szoft, tehát enyhébb kábítószerek használatát nem büntetik, sőt lehetővé teszik legális beszerzésüket, akkor a szerek élvezői egyáltalán nem vagy sokkal kisebb mértékben jutnak el az ártalmasabb kemény drogokhoz.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.