Így spórol a királynő

WA

2012. május 29., kedd 13:19

Városi legendák szerint a trónra lépésének 60. évfordulóját, azaz gyémántjubileumát ünneplő II. Erzsébet királynő igencsak spórolós: kukoricapelyhet reggelizik, műanyag edényeket használ és a menükártyákra nem ír dátumot, hogy többször is felhasználhassa őket.

A Tupperware edénycsalád neve az uralkodóház takarékosságának metaforájává vált, csakúgy, mint az a tény, hogy a királynő utál bármit is kidobni. A most 86 éves II. Erzsébet és férje, a 90 éves Fülöp a II. világháború idején és az azt követő években szokott hozzá a spóroláshoz, amelyhez a mai napig tartja magát.

Azt, hogy a fényűzésbe született Erzsébet valóban jobban szereti-e a gumicsizmát és a régi ruhadarabokat a gyöngyöknél, gyémántoknál és a selyemnél, csak a hozzá legközelebb állók tudják biztosan. A Buckingham-palotából származó hivatalos források szerint az uralkodó a mai napig becsben tartja régi ruhatárának – akár a trónra lépése előtti időkből származó – darabjait. Gyakoriak az őt egyszerű kendővel a fején ábrázoló fotók is. Még a menükártyákkal is spórol: sosem ír rájuk dátumot, hogy újra használhassa őket.

Az alattvalóknak és az Angliába érkező turistáknak alkalmuk nyílik bepillantani a királynő magánéletébe, mégpedig az uralkodócsalád kelet-angliai, sandringhami birtokán. A többi királyi birtoktól eltérően az ottani kastély az uralkodóház magánvagyona, és nem az állam által felügyelt Crown Estate része. „Sandringham olyan hely, ahol a királyi család tagjai kikapcsolódnak, barátokat hívnak és élvezik a vidéket” – írta egyszer Fülöp herceg. A család rendszerint ott tölti a karácsonyi ünnepeket, ha pedig a királynő nincs ott, néhány lakosztály szabadon látogatható.

„Ez nagy, de nem óriási épület” – fogalmazott a látogatókkal foglalkozó Helen Walch az így is több mint 300 szobás kastélyról. „Itt nincs aranyfüst és vörös szőnyeg, látszik, hogy ez a királynő magánbirtoka” – tette hozzá.

Az antik bútorokkal berendezett szalonban az egyik asztalon egy félig kész kirakós látható: a puzzle II. Erzsébet egyik hobbija. „A darabokat fejjel lefelé teszi az asztalra, és nem nézi a mintaképet” – jegyezte meg Walch. A herceg sem űz költséges szenvedélyeket, ő képregényeket és karikatúrákat gyűjt, legszívesebben persze eredeti darabokat. A gyűjteményben természetesen róla és az uralkodóról készült gúnyrajzok is vannak.

Ha a királynő Sandringhambe látogat, elhelyeznek neki egy tévét, a könyvtárban pedig egy számítógépet, és ezzel meg is van az iroda. A dekoráció Erzsébet állatok iránt táplált szeretetét tükrözi, fényképek láthatók mostani és már elpusztult kutyáiról. Most egyébiránt öt kutyája van, három corgi és két dorgi – az Erzsébet által a corgi és a tacskó keresztezéséből született fajta két képviselője.

Kevés családi fotó lóg viszont a falakon, a kastély falain inkább rég elhunyt rokonok portréi lógnak. A szófán még olyan párnák pihennek, amelyeket Viktória királynő hímzett, a vitrinekben távoli országokból származó szobrocskák és szuvenírek, Erzsébet nagyanyjának utazásaiból maradt emlékek állnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.