Ivással az alkoholizmus ellen? Lehetséges!

2017. április 23., vasárnap 07:31, frissítve: szerda 09:24

A jótékonyságnak sok formája létezik: ott az adó egy százaléka, aztán adakozhat az ember magánúton, vagy rábízhatja a pénzét a témához értő civil szervezetekre. Vagy – és itt jön a csavar – elmehet bulizni, inni pár sört, és ezzel is segíthet az emberiségen. A „jótékony ser”, a SHARE ötlete bevallottan nem saját: Alvégi Lóci, a nonprofit cég alapítója Berlinben látott először szociális sört, és rögtön megtetszett neki a dolog.

Az elképzelés hazánkra adaptált verziója a következőképp néz ki: a kocsmában vagy boltban megvásárolt SHARE bevételének jelentős részét egy meghatározott rotációs rendszerben, különböző ügyek mentén osztja ki a nonprofit vállalat. Az alapítók a kultúra és művészet; szociális ügyek és jogvédelem; alkoholizmus és addikciók; oktatás-kutatás; környezet- és állatvédelem; egészségügy és sport területén kerestek meg az adott közeghez értő szakembereket, illetve ismert személyeket, hogy nagykövetként válasszanak ki tíz olyan szervezetet, amelyeknek a százezer forintos támogatás is nagyon jól jön. Az alapítók külön kiemelték az alkoholizmus és addikciók területét: itt kétszer annyi támogatást szeretnének adni az érintett szervezeteknek.

 
SHARE
 

A sör 2016. év végi bevezetése óta eddig kétszer gyűlt össze az adomány: elsőként a drámapedagógiával foglalkozó KÁVA kulturális nevelési műhelynek, húsvét előtt pedig a hajléktalan embereknek ingyenes jogi segítséget nyújtó Utcajogász Egyesületnek adták át az összeget. A támogatás nem projektalapú, tehát a szervezetekre bízzák, hogy mire költik azt. Ádám István alapító hozzátette azt is, hogy a nagykövetek munkájához szakmai segítséget nyújtanak az országos szervezetfejlesztői hálózat, a Civil Kerék Társulás munkatársai. Az alapítók külön kiemelték, hogy az eddigi adományok ősszel és télen gyűltek össze, amelyek nem számítanak a sörivás szempontjából kifejezetten erős hónapoknak. 

A KÁVA-t kiválasztó nagykövet, Kovács Patrícia színésznő a sajtótájékoztatón elmondta: jó dolog, hogy tudatosabb élettel jobbá lehet tenni a világot. Az Utcajogász Egyesületet jelölő Amnesty International elnöke, Iván Júlia azt emelte ki, hogy rengeteg olyan szervezet van, amelynek egy ilyen összegű támogatás rengeteget jelent. A sport és egészségügy területen felkért nagykövet, Kovács Kokó István óriási ötletnek nevezte a SHARE-t, hozzátéve, hogy rendkívül nehéz, mégis jó feladat volt a tíz szervezet kiválasztása. 

 
Ádám István, Káldi Marci és Alvégi Lóci
SHARE
 

Kétféle SHARE van egyébként, az egyik egy pils típusú ital; a másik pedig egy alkoholmentes, citromos barna sör. Budapesten és országszerte egyelőre 25-30 helyen lehet kapni, de folyamatos a bővítés, a csapat pedig nagyon készül a fesztiválszezonra: a Bánkitó Fesztivál kiemelt sörpartnerei lesznek. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.