Januártól tilos kutyát láncra verni

MNO

2015. december 29., kedd 21:34

Már a 2012. augusztus elsején életbe lépett állatvédelmi törvénnyel jelentősen szigorodtak az egyes állattartás szabályai, a 2016-tól hatályos rendelkezések szerint pedig az ebeket már nem szabad tartósan láncra verni – írja a Délmagyar.hu

„A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat” – mondta el Keller Zoltán szegedi kutyakiképző a portálnak. Hozzátette, hogy a láncon tartást két dolog indokolja: „Az egyik, hogy nincs kerítés, vagy ha mégis, akkor nem megfelelő a kutyához. A másik, hogy a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, így az csak riasztó-jelző funkciót tölt be.”

A szakértő a rendelkezéssel kapcsolatban hangsúlyozta: „Attól, hogy ezt a törvényt bevezetik, nem lesz pénz a tanyákon kerítésre, és nem változik meg a gazdák kutyára fordított figyelme sem. Minden törvény annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle.”

„Ha valaki úgy tart állatot, hogy az szenved – tehát láncon –, akkor bűncselekményt, állatkínzást követ el” – idézte a Délmagyar.hu Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjét. Szerinte az embereket kellene képezni, hogy jó gazdák legyenek, és az állattartáshoz megfelelő tudással rendelkezzenek. Seres három feltételhez kötné a kutyatartást: megfelelő tartási hely, anyagi fedezet és szabad idő.

Szakértői vélemények szerint az ingerszegény környezetben tartott, elhanyagolt kutyák gyakran idegronccsá válnak, ami a legtöbb esetben visszafordíthatatlan állapotokat eredményez, és tragédiákhoz vezethet – olvasható a portálon.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.