Jól öltözött „vevők” lopják a fenyőket

Győr Ágnes

Győr Ágnes

2016. december 22., csütörtök 14:06, frissítve: csütörtök 15:52

Éjszakánként kint kell aludniuk a fenyőültetvényeiken a zalai termelőknek, különben ellopkodják az évekig vigyázva nevelt fáikat. Az is előfordul, hogy a standokról jól szituált emberek tulajdonítják el a fenyőket. Az árusoknak nincs idejük a rendőrségi feljelentésekkel bajlódni. Aki nem akarja orgazdaként ünnepelni a karácsonyt, ne vegyen fát a piaci ár feléért.

Sok a fenyőlopás, de nemcsak a telepekről, hanem Budapesten a standokról is előszeretettel viszik el tolvajok a fákat – számolt be tapasztalatairól lapunknak több Zala megyei fatermelő és kereskedő. Az egyik legnagyobbnak számító fenyőtermesztő területen, Surdon található Vass Dísznövény Faiskola ügyvezetője meglepő módon hozzátette azt is: a fővárosban mintha idén kicsit gyakrabban találkoznának jól öltözött „vásárlókkal”, akik hirtelen hónuk alá kapják a fenyőket, és fizetés nélkül eliszkolnak. Vass Tiborné ugyanakkor azt is hozzátette, a fenyőlopásokról sokszor nem tesznek feljelentést az érintettek. Elsősorban azért, mert nem veszik azonnal észre, de szerepet játszik benne az is, hogy a karácsony előtti két hét a termelők és kereskedők számára a legforgalmasabb időszak, és nincsen idejük megtenni a szükséges lépéseket.

Talán ezzel is magyarázható, hogy a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre arról tájékoztatott: az idei szezonban eddig összesen egy eset jutott tudomásukra. Nyomatékosították ugyanakkor, hogy a zalai rendőrök, polgárőrök, erdészek, tulajdonosok összefogva sokat tesznek a jogsértések megelőzéséért. Például nagyobb létszámban, fokozottan vannak jelen, és több közös járőrszolgálatot tartanak október közepétől december végéig. A rendőrök ráadásául nemcsak a fenyőültetvények területeit ellenőrzik, hanem a közutakon megjelenő fenyőszállítmányok eredetét is – tették hozzá.

 
Kivágott fenyőket pakolnak a Zala megyei Surdon. Az ország egyik legnagyobb fenyőnevelő térségében novemberben kezdődött a fák kivágása
Fotó: Varga György / MTI
 

Nem elég a lánc és a kutya

Zala és Somogy megyében évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy az őrzők az éjszakákat is kint töltik a fenyőtelepeken, a fák között, bár Vass Tiborné szerint a mostani cudar hidegben ezt csak kevesen teszik meg. A vidékről a fővárosba érkező fenyőfaárusok jelentős része a családja kíséretében jön Budapestre. Míg a családtagok szállóban alszanak, egyikük minden este a stand közelében parkoló autóban vigyáz a portékára.

A tapasztalatok szerint a fenyők leláncolása, illetve kutyákkal őrzése egyszerűen nem biztosít elegendő védelmet – mondta el lapunknak Megyeri Szabolcs kertészmérnök, akinek Pest megyei telepére az elmúlt héten két ízben is betörtek, és összesen húsz fenyőt vittek el a tolvajok. A szakember jelezte, az ő esetében a polgármester és a hatóságok munkatársai is roppant gyorsan reagáltak, és tudomása szerint forró nyomon vannak. A tömeges fenyőlopásoknak szerinte csak úgy lehet véget vetni, ha az emberek nem vesznek megbízhatatlan helyről származó fákat. Kérdésünkre, hogy honnan lehet tudni, melyik a lopott fa, Megyeri kifejtette: aki a piaci ár körülbelül feléért kínálja a fenyőt, és nem ad számlát, szinte biztos, hogy lopott áruval kereskedik. A kertészmérnök hozzátette azt is, hogy ezeket a bűncselekményeket nem szabad bagatellizálni akkor sem, ha nem minősülnek nagy értékű lopásnak. Fontos észben tartani, hogy, noha a tolvajok pillanatok alatt tulajdonítanak el egy fát, a termelő előzőleg öt-hat éven át neveli – mondta. Azt kérte, aki lopott fenyővel találkozik, forduljon a rendőrséghez. Hozzátette: a maga részéről azt is vállalja, hogy ilyen esetben a lefoglalt fa helyett saját kertészetéből ad egy másikat.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.