Kalocsai hímzés a karateruhán

MN

2017. november 8., szerda 12:40, frissítve: csütörtök 12:59

A karateedzők nem a hagyományokhoz fűződő laza viszonyukról híresek. Egy több ezer éves kultúra értékeit továbbadó személynek ez megbocsátható. Talán nem is maradtak volna fenn ezek a kultúrák nemzedékek százain keresztül, ha nem lettek volna olyan képviselőik, akik megalkuvást nem ismerő módon ragaszkodnak a gyökerekhez. Egy London közelében élő karateedző azonban rácáfol a sztereotípiákra. Őt egyáltalán nem zavarja a kultúrák keveredése. Igaz, ő is furcsán nézett, amikor egyik tanítványa, Koch Krisztina kalocsai mintás hímzésekkel díszített karateruhában lépett be az edzőtermébe. A japán karakterek mellett valóban furcsán mutathattak a magyar alföld virágai.

Néhány évvel ezelőtt a magyar hímzések reneszánszukat élték. Akkoriban rengeteg divatcikken köszöntek vissza a népi motívumok. Azóta Magyarországon mintha lecsendesült volna kissé ez a divathullám, de Krisztina szerint a szigetországban még most is népszerűek és kelendőek a gyönyörű hímzésekkel díszített divatcikkek. Igaz, az őket megvásárló briteknek sokszor fogalmuk sincs róla, milyen motívumot viselnek.

Krisztina szerint gyakran a magyarok sem tudnak különbséget tenni a minták között. A kalocsait gyakran magyar mintaként emlegetik, pedig ez igazságtalanság, hiszen rengeteg magyar motívum létezik, ezek közül a kalocsai csak az egyik. Az mindenesetre elmondható, hogy a kinti magyarok szeretnék megőrizni a kultúrájukat, és átadni a gyerekeiknek is. Az öltözékeken megjelenő hímzés a kultúra egyik látványos megnyilvánulása.

Krisztina Kalocsáról származik, ezért ez a motívum neki a szülőföldet jelképezi. Akkor kezdett el hímezni a ruháira, amikor felfigyelt rá, hogy egyre több divatüzletben jelentek meg a gépi hímzéssel, retró mintákkal díszített ruhadarabok. Arra gondolt: miért ne lehetne ezeket kalocsai mintákkal ellátni. Az első próbálkozásai sikerrel jártak, egyre több vevője akadt, mígnem felmerült az ötlet, hogy divatbemutató keretében lehetne bemutatni Londonban a kalocsai mintás ruhákat. A bemutatót néhány napja meg is tartották az egyik magyar étteremben. A terem meg is telt érdeklődőkkel, és nem csak magyarokkal.

Krisztina ruháinak egyébként nemcsak az a különlegességük, hogy kalocsai minták díszítik, hanem az is, hogy kímélik a környezetet. Ezek a darabok ugyanis másodvirágzásukat élik, amikor rájuk kerülnek a minták. A bemutatón szereplő ruhák kivétel nélkül használt, megunt darabok voltak, amikor Krisztina meglátta bennük a lehetőséget, és új életet lehelt beléjük. Hogy ez hogyan sikerült, azt az egyre bővülő megrendelői kör is mutatja. Ma még főleg magyarok vásárolnak tőle, van, aki magának, van, aki ajándék gyanánt, de egyre több a külföldi vevője is. Leginkább a lengyeleknek és az indiaiaknak tetszenek a kalocsai motívumok.

 

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.