Kalocsai hímzés a karateruhán

MN

2017. november 8., szerda 12:40, frissítve: csütörtök 12:59

A karateedzők nem a hagyományokhoz fűződő laza viszonyukról híresek. Egy több ezer éves kultúra értékeit továbbadó személynek ez megbocsátható. Talán nem is maradtak volna fenn ezek a kultúrák nemzedékek százain keresztül, ha nem lettek volna olyan képviselőik, akik megalkuvást nem ismerő módon ragaszkodnak a gyökerekhez. Egy London közelében élő karateedző azonban rácáfol a sztereotípiákra. Őt egyáltalán nem zavarja a kultúrák keveredése. Igaz, ő is furcsán nézett, amikor egyik tanítványa, Koch Krisztina kalocsai mintás hímzésekkel díszített karateruhában lépett be az edzőtermébe. A japán karakterek mellett valóban furcsán mutathattak a magyar alföld virágai.

Néhány évvel ezelőtt a magyar hímzések reneszánszukat élték. Akkoriban rengeteg divatcikken köszöntek vissza a népi motívumok. Azóta Magyarországon mintha lecsendesült volna kissé ez a divathullám, de Krisztina szerint a szigetországban még most is népszerűek és kelendőek a gyönyörű hímzésekkel díszített divatcikkek. Igaz, az őket megvásárló briteknek sokszor fogalmuk sincs róla, milyen motívumot viselnek.

Krisztina szerint gyakran a magyarok sem tudnak különbséget tenni a minták között. A kalocsait gyakran magyar mintaként emlegetik, pedig ez igazságtalanság, hiszen rengeteg magyar motívum létezik, ezek közül a kalocsai csak az egyik. Az mindenesetre elmondható, hogy a kinti magyarok szeretnék megőrizni a kultúrájukat, és átadni a gyerekeiknek is. Az öltözékeken megjelenő hímzés a kultúra egyik látványos megnyilvánulása.

Krisztina Kalocsáról származik, ezért ez a motívum neki a szülőföldet jelképezi. Akkor kezdett el hímezni a ruháira, amikor felfigyelt rá, hogy egyre több divatüzletben jelentek meg a gépi hímzéssel, retró mintákkal díszített ruhadarabok. Arra gondolt: miért ne lehetne ezeket kalocsai mintákkal ellátni. Az első próbálkozásai sikerrel jártak, egyre több vevője akadt, mígnem felmerült az ötlet, hogy divatbemutató keretében lehetne bemutatni Londonban a kalocsai mintás ruhákat. A bemutatót néhány napja meg is tartották az egyik magyar étteremben. A terem meg is telt érdeklődőkkel, és nem csak magyarokkal.

Krisztina ruháinak egyébként nemcsak az a különlegességük, hogy kalocsai minták díszítik, hanem az is, hogy kímélik a környezetet. Ezek a darabok ugyanis másodvirágzásukat élik, amikor rájuk kerülnek a minták. A bemutatón szereplő ruhák kivétel nélkül használt, megunt darabok voltak, amikor Krisztina meglátta bennük a lehetőséget, és új életet lehelt beléjük. Hogy ez hogyan sikerült, azt az egyre bővülő megrendelői kör is mutatja. Ma még főleg magyarok vásárolnak tőle, van, aki magának, van, aki ajándék gyanánt, de egyre több a külföldi vevője is. Leginkább a lengyeleknek és az indiaiaknak tetszenek a kalocsai motívumok.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.