Karácsonyfa, talpak: vásárlási tanácsadó

Szabados Balázs

2014. december 17., szerda 06:33, frissítve: szerda 08:35

Bemutatjuk a Magyarországon legelterjedtebb karácsonyfákat, szót ejtünk a műfenyőkről, valamint a talpak fontosságáról.

Karácsony előtt a család lázban ég, milyen fát vegyünk, és mikor. A vásárlással nem érdemes túl sokáig várni, mert a legjobb ajánlatokról lemaradhatunk, a választék is jelentősen lecsökkenhet közvetlenül az ünnepek előtt, és az sem biztos, hogy olcsóbban fogják árulni az árusok a hajrában. A legfontosabb tényezők a fa kiválasztásánál a következők: lombtartás (meddig bírja a strapát?), kinézet, méret, ár. Vegyük sorra a Magyarországon kapható fenyőfákat tulajdonságaik szerint!

Lucfenyő

Az egyik leggyakrabban vásárolt fafajta karácsony előtt. Legnagyobb előnye a kedvező ár, valamint az, hogy általában igen mutatós, szabályos ágakkal, szép levélzettel. Sajnos azonban nagyon hamar elkezdi lehullajtani a levelét, gyakran már az ünnepeket követő napokban. Sokat számíthat ezt elkerülendő, ha a szobában is vízben tudjuk tartani a törzs alját.

Nordmann fenyő

Ideális választásnak tűnik, ugyanis szép, és meleg szobában is viszonylag sokáig megtartja a leveleit. Emellett egyáltalán nem szúrós, így a kisgyermekes családok előszeretettel vásárolják. Sajnos igen borsos az ára, és az alsó részén jellemzően igen terebélyes, így az átlagosnál kisebb szobában nem igazán fér el.

Várhatóan nem változnak az árak
2013-hoz képest

Az előzetes hírek alapján az árak nem nagyon változnak a tavalyiakhoz képest, ez elsősorban a csökkenő benzináraknak tudható be. Idén nagyjából a következőkre számíthatunk:
Lucfenyő: 2500-3000 Ft/méter

Nordmann fenyő: 6000-7000 Ft/méter

Ezüstfenyő: 3500-5000 Ft/méter

Erdeifenyő: 3000-4000 Ft/méter.

Erdeifenyő

Ez is népszerű a magyar piacon, külsejében nagyon hasonlít a lucfenyőhöz, azonban annál jóval tartósabb. Az ágai azonban jellemzően szabálytalanok, így nem könnyű valóban szép példányt kifogni belőle. A levelei igen szúrósak, emellett különböző helyeken szivárog belőle a gyanta, ami esztétikailag sem szép, és adott esetben gyulladásveszélyes is lehet. Az ára kedvezőnek mondható.

Ezüstfenyő

Az egyik legszebb fajta, a színe is különleges a leveleket beborító viaszrétegnek köszönhetően, ami miatt a fenyő is jóval lassabban szárad ki, mint például a lucfenyő. Sajnos az egyik legdrágább típusnak számít, emellett a levelei is nagyon szúrósak, ami veszélyes lehet a kisgyerekek kezére nézve.

Lehet már kölcsönözni, és cserepes fát is venni

Sok egyéb megoldás létezik, nem feltétlenül kell megvásárolnunk egy fát 8-10 ezer forintért, amit aztán kidobunk az utcára. Néhány nagyobb bevásárlóközpont úgy kínál fákat megvételre, hogy minden egyes eladott fa után ültetnek egy másikat, az összeg feléről pedig kupont kapunk, amit levásárolhatunk az üzletben. Egy másik megoldás, ha élő fenyőt veszünk, mely cserépben van, és mikor az ünnepek után visszavisszük a fát, akkor szintén kuponos megoldással visszakapjuk az árának egy részét. Rengeteg alternatív megoldás létezik, használjuk bátran az internetet arra, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt!

Műfenyő – gazdaságos és környezetkímélő

Sokan ódzkodnak a műkarácsonyfától, ami egyrészt érthető, másrészt rengeteg dolog szól mellette. Optimális esetben örök darab, azaz 30-40 ünnepen is kiszolgálhat minket, emellett környezetbarát, hiszen nem kell fát kivágni. A gyulladásveszély is jóval csekélyebb, bár természetesen a műanyag is képes megolvadni, extrém esetben égni. Ha műfát választunk, akkor fontos a jó minőség, hogy minél élethűbb legyen. 120 centiméteres, erősen „műgyanús" fát már 3000 forintért vásárolhatunk, a másik véglet 40-60 ezer forint körül alakul. Ennyit azonban nem kell kiadnunk érte, ugyanis egy teljesen élethű, 180-210 centiméteres műfenyőhöz 17-20 ezer forintért hozzájuthatunk. Ez azt jelenti, hogy cirka 2-3 év alatt behozza az árát!

Karácsonyfatalpak

Rengeteg talp közül választhatunk a piacon, de alapvetően kétfajtát különböztethetünk meg. Vannak a klasszikus, három- vagy négylábú szerkezetek, melyek igen stabilan tartják a fát, de a törzset gyakran meg kell nyesni baltával, vagy esetleg késsel annak érdekében, hogy beférjen a nyílásba, majd egy-két csavarral rögzíthetjük. Előnyük a stabilitás, viszont ezeknél nincs víztároló edény, így meglehetősen macerás megoldani a fa vízutánpótlását. A másik megoldás jellemzően kör alakú, tölthetünk bele vizet is, amit természetesen bizonyos időközönként pótolni kell. Ez a megoldás kevésbé stabil, így ügyeljünk rá, hogy a kör kerülete viszonylag nagy legyen, mert ha egy 2,5 méteres fát belepréselünk egy 30 centiméter átmérőjű tartóedénybe, akkor nagyon könnyen fel fog dőlni. Formailag és kialakításban természetesen hatalmas eltérések vannak a termékek között, a legfontosabb tényező a stabilitás legyen, utána jöhet a vízellátás. Az árak jellemzően 4000–10 000 forint körül mozognak.

Két klasszikus karácsonyfatalp
Két klasszikus karácsonyfatalp

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.