Katonai válogatottat is indít Magyarország az olimpián

NT

2012. augusztus 22., szerda 23:05

Nemzeti és katonai nemzeti válogatottal is indul Magyarország a Kulináris Olimpián október 6. és 9. között Erfurtban.

Az induló csapatokat szerdán sajtótájékoztató keretében mutatta be a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). Az olimpiát minden negyedik évben rendezik meg, a négynapos eseményen közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzője méri össze tudását. A felkészülés több mint egy évet vesz igénybe.

Idén a nemzeti válogatott összesen 35 ország csapatával, a katonai nemzeti válogatott pedig hét ország csapatával versenyez. Versenymunkájuk során az egyik nap mindkét csapat egy összetett, több feladatsorozatból álló hidegkonyhás díszasztalt készít el, majd pedig egy másik napon, ötórás élő munka során 110 főre egy-egy háromfogásos menüt állítanak össze, melyet a világ minden tájáról érkező vendégek meg is kóstolhatnak a nemzetek éttermében.

A Varga Károly séf által vezetett nemzeti válogatott valamennyi résztvevője a MNGSZ tagja, és valamennyien részt vettek a 2010-es luxemburgi olimpián – a csapat akkor ezüstérmet szerzett.

A Magyar Honvédség szakácscsapata 1993 óta résztvevője szinte kivétel nélkül az összes nemzetközi szakács-, illetve számos hazai szakmai versenynek, és mindig érmekkel zárták a megmérettetéseket. Több csapattag egyénileg is nagy versenyzői múlttal rendelkezik.

A Kulináris Olimpiát 1900-ban hívták életre, akkor még frankfurti helyszínnel, és napjainkra olyan eseménnyé nőtte ki magát, amelyen négy nap alatt közel 45 000 látogató fordul meg a világ minden részéről Japántól Kanadáig, Dél-Afrikától Norvégiáig.

A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagy sikerű IKA szakkiállítás része. A 2012-es év különös fontossággal bír a kiállítás és a rendező Német Gasztronómiai Szövetség (VKD) számára, hiszen a versenyzők megannyi újítással, szakmai kihívással találkozhatnak. A versenyen nemzeti szakács-cukrász-, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is részt vesznek.

Török István, a MNGSZ Schnitta János éttermi bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón bemutatta a második Schnitta Sámuel-versenyt, amelyre szeptember 30-áig jelentkezhetnek a két szakácsból, egy cukrászból, két pincértanulóból, valamint egy csapatvezetőből álló iskolai csapatok. Összesen hét régióban tartanak selejtezőket január 30-áig, a győztes csapatok pedig a márciusi kétnapos miskolci döntőn mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.