Komoly gondokat okozhat az izraeli biztonsági fal

WL

2012. május 11., péntek 20:22

A ciszjordániai biztonsági fal következő szakaszának felhúzásával Izrael tönkretehet egy ókorból fennmaradt és egy palesztin település által azóta is használt öntözőcsatorna-hálózatot, veszélybe sodorva ezzel a helyiek megélhetését – figyelmeztetett az ENSZ egyik szakosított szervének illetékese.

A hatezer lelkes Battír két okból is különlegesnek számít: palesztin földön itt található a legnagyobb – majdnem 320 hektáros – egybefüggő teraszos művelésű terület, amelyet egy kétezer éves, római korból származó csatornarendszer segítségével öntöznek. Az ENSZ kulturális szerve, a UNESCO tavaly 15 ezer dolláros díjjal tüntette ki a falut a kulturális táj megőrzése érdekében tett eddigi erőfeszítéseiért.    

Giovanni Fontana-Antonelli, a UNESCO helyi tisztségviselője elmondta, hogy ha az eredetileg tervezett helyre emelik a biztonsági falat, akkor azzal megszakítják a csatornahálózatot, s egyúttal teljesen megbontják a teraszos terület integritását.    

Izrael 2002-ben kezdte el a Ciszjordániától elválasztó fal megépítését azzal az indokkal, hogy így próbálja útját állni a területére beszivárgó öngyilkos merénylőknek. A palesztinok azonban úgy vélik, mindez csak ürügyként szolgál arra, hogy termőterületeket vegyen el tőlük a zsidó állam. Ciszjordánia szerint a 815 kilométer hosszú biztonsági építmény elkészültével területének majdnem 10 százaléka kerül át a fal másik oldalára. Battír esetében ez még inkább így lesz, ugyanis a művelés alá vont teraszok a lakóházaktól külön, részben Izraelben találhatók. (Ezt a sajátosságot az izraeli függetlenségi háborút lezáró 1949-es tűzszüneti egyezmény is rögzíti.)

Az izraeli védelmi tárca közlése szerint a battíri (az 1949-es határt követő) fal felhúzásával 64 hektárnyi falusi földterület kerülne az izraeli oldalra, ám a palesztin település vezetősége úgy véli, több mint kétszer ekkora méretű földről van szó. A falu 2007-ben pert indított Izrael állam és védelmi minisztériuma ellen, követelve a fal nyomvonalának módosítását, ám a zsidó állam hajthatatlan, mondván, hogy Battír térsége túlságosan is kedvező terep a merénylők beszivárgásához, ráadásul egy erre haladó vasútvonal ellenőrzése szempontjából is szükség van a védelmi építményre.

Az izraeli védelmi minisztérium egyik név nélkül nyilatkozó illetékese elmondta, a fal tervezői figyelembe veszik a település lakóinak aggodalmát, és napi háromszori átjárást fognak biztosítani nekik egy kapun. 

Az ügyben a jogi huzavona még tart, jelenleg egy az izraeli pénzügyminisztérium égisze alatt működő bizottság vizsgálja a kérdést, végleges döntés még nem született. A biztonsági fal battíri szakaszának építését a zsidó állam védelmi tisztségviselőinek elmondása szerint a következő hetekben megkezdik, de a település ügyvédje leszögezte: amíg a jogi eljárás végére nem kerül pont, bírósági rendelettel kívánják megakadályozni az építmény felhúzását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.